Ruski ulagač povećava temeljni kapital i skida Jadranku s burze

Autor: Marija Crnjak , 03. travanj 2014. u 22:01
Lošinjsku tvrtku Rusi preuzeli početkom godine/Goran Kovačić/PIXSELL

Povećanje temeljnog kapitala provest će ulogom u novcu, uz isključenje prava prvenstva ostalih dioničara.

Uprava i Nadzorni odbor lošinjske Jadranke, koju je početkom godine preuzeo ruski investitor, tvrtka Beta ulaganja, na izvanrednoj Glavnoj skupštini društva sazvanoj za 9. svibnja predložit će povećanje temeljnog kapitala za iznos od najmanje 152 milijuna kuna, a najviše 380 milijuna kuna.

Temeljni kapital povećat će se tako sa 332,5 milijuna kuna na najmanje 484,5 milijuna, a najviše 712,5 milijuna kuna, stoji u pozivu na Glavnu skupštinu. Povećanje temeljnog kapitala provest će se ulogom u novcu od strane postojećeg dioničara društva, društva Beta ulaganja, uz isključenje prava prvenstva ostalih postojećih dioničara društva. Predloženo je i da se dionice tvrtke zbog smanjenja troškova povuku s uvršenja na Zagrebačkoj burzi.Tvrtka Beta ulaganja u javnoj je ponudi za preuzimanje Jadranke isplatila i preuzela 38,9 posto dionica, čime je svoj udio povećala na 89,1 posto.

Osnivač Beta ulaganja ruski je Promsvyaz, jedno od vodećih društava za upravljanje investicijskim fondovima u Rusiji. Kako stoji u objašnjenju dnevnog reda Skupštine, Uprava društva procjenjuje kako javna ponuda uz zadržavanje prava prvenstva svih postojećih dioničara ne bi mogla biti uspješna jer u Jadranki od ukupno 560 dioničara njih više od 550 raspolaže s manje od 100 dionica društva, a istodobno postoji zainteresirani ulagatelj. Pravična naknada koja će biti isplaćena dioničarima na njihov zahtjev iznosi 700 kuna po dionici.

Komentirajte prvi

New Report

Close