Rekordnih 437 milijardi dolara vraća se dioničarima

Autor: Tomislav Pili , 12. srpanj 2018. u 15:50
Foto: Getty Images

Porezna reforma u SAD-u dovela do eksplozije otkupa dionica.

Potaknute uvedenim poreznim olakšicama, američke kompanije postavile su u drugom tromjesečju novi rekord u iznosu najavljenog otkupa dionica. Ovaj, uz dividendu jedan od glavnih načina povrata dobiti dioničarima, dosegao je vrijednost od 436,6 milijardi dolara, pokazuju podaci analitičke tvrtke TrimTabs. Međutim, osim što je rekordan, ovaj iznos dvostruko je veći od sada već bivšeg rekorda iz prvog tromjesečja od 242,1 milijardu dolara.

Bankari široke ruke

Podsjetimo, samo je Apple najavio da će u otkup dionica utrošiti stotinu milijardi dolara. Široke će ruke biti i bankarski sektor. Velike banke, kao što su Wells Fargo, JPMorgan Chase i Bank of America najavile su da će utrošiti svaka oko 20 milijardi dolara na otkup vlastitih dionica nakon što im je središnja banka prošlog mjeseca dala zeleno svjetlo što se tiče njihova financijska zdravlja. Eksploziju otkupa dionica izazvala je porezna reforma Trumpove administracije kojom je stopa poreza na dobit smanjena sa 35 posto na 21 posto. No, uvedene su i porezne olakšice za kompanije koje u inozemstvu drže gotovinu, odnosno zadržanu dobit.

Porezno rasterećenje u kombinaciji sa snažnom ekonomijom rezultira rekordnom profitabilnošću, pa ne treba čuditi što dobar dio tog novca čelnici kompanija vraćaju dioničarima. Tijekom prvog tromjesečja kompanije iz sastava burzovnog indeksa S&P 500 otkupile su dionica za 189 milijardi dolara čime je srušen prijašnji rekord iz 2007. godine, pokazuju podaci tvrtke S&P Dow Jones Indices. Apple je otkupio dionica za 22,8 milijardi dolara što je najviši iznos koja je jedna kompanija otkupila u tromjesečju.

 

189 milijardi

dolara otkupile su kompanije iz S&P-a 500 u 1. kvartalu

Dvije glavne zamjerke

Kritičari otkupa dionica imaju dvije glavne zamjerke. Prva je u samoj suštini te korporativne akcije. Naime, otkupom kompanije stvaraju potražnju za vlastitim dionicama koja potiče rast cijene. Međutim, time se umjetno povećava jedan od pokazatelja po kojem se dionice vrednuju, omjer cijene i zarade. Zbog toga dionice mogu postati manje privlačne za kupnju ostalim investitorima.

Druga je zamjerka što od otkupa najviše profitiraju bogati dioničari. Podaci iz istraživanja Edwarda Wolffa s njujorškog sveučilišta pokazuju da su 2016. najbogatijih 10 posto kućanstava posjedovalo 84 posto svih dionica. K tome, čelnici kompanija u pravilu prodaju svoje dionice koje su dobili kao bonus u nekoliko dana nakon objave otkupa dionica, pokazuje istraživanje Komisije za burze i vrijednosnice. No, prvi čovjek banke JPMorgan, Jamie Dimon, protivnike otkupa nazvao je “ljudima koji ništa ne znaju”.

Komentirajte prvi

New Report

Close