Prekaljeni financijaš i ulagač iz Malezije drže najveći udio u ZSE

Autor: Tomislav Pili , 13. rujan 2018. u 08:20
Milan Horvat je 2016. oslobođen svih optužbi u aferi Spice/Slavko Midžor/PIXSELL

Horvatov suradnik tvrdi da je nepoznati Malezijac koji je osnivač tvrtke Eunex-C ugledan investitor.

Nekadašnji moćni varaždinski financijaš Milan Horvat vraća se na velika vrata na domaću burzu. U srijedu je Zagrebačka je burza objavila tko je kupac paketa od 400.500 njezinih dionica koje su u ponedjeljak "prošle" u blok-transakciji za 6,6 milijuna kuna. Radi se o varaždinskoj tvrtki Eunex-C, osnovanoj prije mjesec dana, točnije 10. kolovoza. Direktor tvrtke je Milan Horvat, ali se kao osnivač u sudskom registru navodi malezijski državljanin Zong Xin Yeap. 

'Nije vrijeme za izjave'
Milan Horvat nije želio pojasniti motive kupnje koje su Eunex-C lansirale na prvo mjesto dioničara ZSE-a, kazavši kako još nije vrijeme za njegove izjave. Uputio nas je na svoga suradnika Slobodana Runjaka koji je kazao da je investitor zajedno s partnerima prepoznao potencijal koji ima Zagrebačka burza i hrvatsko tržište kapitala. "Uočen je prostor za poboljšanje poslovanja i povećanje učinkovitosti Zagrebačke burze te je kupnja dionica ocijenjena kao dobar poslovni potez i investicija", kaže Runjak.

 

22 posto

viša od tržišne, cijena je po kojoj je Eunex-C platio dionice ZSE

Naglasimo da je Eunex-C platio 16,50 kuna po dionici što je 22 posto više od tržišne cijene. Na pitanje čime se Zong Xin Yeap bavi, Runjak ističe da se radi o poslovnom čovjeku iz Malezije i uglednom investitoru. "On posluje u cijelom svijetu", naglašava Runjak.

Što se tiče mogućnosti daljnjeg povećanja udjela – za što bi iznad 10 posto trebalo odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, u tvrtki Eunex-C kažu da "vjeruju u hrvatsko tržište kapitala te smatraju da će ZSE slijediti ostale burze u regiji te s vremenom poslovati na razini najrazvijenijih burzi u Europi i svijetu. Time će, kaže Runjak, omogućiti ne samo razvoj hrvatskog tržišta kapitala već i razvoj hrvatskih tvrtki kao i hrvatskog gospodarstva. Na pitanje hoće li kao najveći dioničar inicirati neke promjene u poslovnoj politici, Runjak velida je prerano govoriti o tome, no poboljšanja u radu ZSE moguća su i sastavni su dio odgovornosti Uprave. 

Auctorovih 74.000 dionica
A Uprava Zagrebačke burze na pitanje je li ih Eunex-C kontaktirao prije kupnje tek poručuje, budući da je Zagrebačka burza uvrštena na službeno tržište, da svaki investitor koji namjerava kupiti ili prodati dionice može kao i za bilo koju drugu dionicu izložiti nalog i izvršiti transakciju.  "Jedino ograničenje sukladno Zakonu o tržištu kapitala je da je za stjecanje kvalificiranog udjela burze, a prvi je na 10 posto, potrebno tražiti prethodnu suglasnost regulatora", poručuju s burze.

Slobodan Runjak kaže kako su prilikom transakcije poštovane sve odredbe zakona. Financijska zajednica u neslužbenim razgovorima ističe da je iznenađena pojavom Milana Horvata u ovoj priči. No, kako nam je kazao jedan od dioničara burze, nije osobito bitno što je Eunex-C sa 8,63 posto udjela izbio na prvo mjesto i smijenio dosadašnjeg vodećeg dioničara, obvezni mirovinski fond PBZ/CO kategorije B koji je do sada imao 8,47 posto udjela. Od koga je sve Eunex-C kupio dionice nije do kraja poznato jer SKDD do zaključenja broja nije provelo ovu transakciju, ali je Auctor izvijestio da je prodao 74.000 dionica.

Milan Horvat osim direktorske funkcije u Eunex-C-u navodi na svom LinkedIn profilu i da je od siječnja predsjednik Uprave Fima Plusa, mjenjačnice kriptovaluta. Savjetnik je i brokerske kuće Fima, nekadašnjeg financijskog "carstva" koje je počeo stvarati početkom 90-ih. Procjenjuje se da je Fima na vrhuncu moći upravljala s 500 milijuna eura imovine. Bio je optužen u aferi Spice, ali je 2016. oslobođen svih optužbi. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Otvorimo STEČAJ nad ZSE …. Registrirajmo ZSE 2 …. Svi dioničari u havana klubu…da znaju, da se ničim
ne razikuju od drugih stečajuša …i da je zajebati investitore male i velike, najbolje po provjerenom receptu…otvaranja istog društva po sličnim nazivom…..i praviti se dalje ….ko da se ništa nije dogodilo..

nema na svijetu prekaljenijih ulagača od nas ZSEaša, to vam jamčim svojim dionicama, osim naravno perjanica, one su trenutno 0

Odradila je Gažićka delistiranje Peveca. Pri tome je podmuklo prešutila cjenovno ključne informacije skoro godinu dana. Umjesto informacija o tijeku postupka objavila je samo.odluku o delistiranju ka gotov čin i tamo napisala što je rađeno cijelu godinu…ključne stvari koja je morala objaviti istog časa.Potpuno je i teoretski nemoguće da to nije odrađeno za pinku, fetu tj. vlastiti džep. U Americi bi dobila doživotni zatvor, u Europi dugogodišnju robiju, a u Hrvatskoj je tim činom postala super vip uhljeb koji sutra bira na koju će poziciju.

Mislim da je Uprava burze dobila jasnu poruku da se pokupi u sto kraćem roku. Obzirom da je Gazickina pokroviteljica torpedirana iz EBRD-a i da je Štimac stisnut u corsokak, vrijeme je da se prodavačica magle i pijavica jednom za svagda makne u zapećak. Nesposobnije uprave i skuplje rukovoditeljice nismo nikad vidjeli, a vjerojatno nikad vise ni nećemo.

New Report

Close