Potonuće tehnoloških dionica nije pokolebalo ‘kraljicu bikovskog tržišta’

Autor: Tomislav Pili , 26. siječanj 2022. u 22:00
Cathie Wood, osnivačica i izvršna direktorica ARK Investment Managementa/Reuters

Investicijski fond investitorice Cathie Wood ove godine u minusu 27 posto.

Jedna od trenutno najeksponiranijih financijskih investitorica na Wall Streeta tvrdi da je rasprodaja tehnoloških dionica koja se već danima događa na američkim burzama samo još više učvrstila njezino povjerenje u taj sektor.

Stoga je pozvala ulagače da ne paničare, već da promatraju potencijal tog sektora iznad recentnih tržišnih turbulencija. Kako piše Financial Times, Cathie Wood ovoga se tjedna pojavila na virtualnoj konferenciji “Big Ideas Summit” u vrijeme dok njezin najpoznatiji investicijski fond čijim se udjelima trguje na burzi (ETF), Ark Innovation, bilježi velike gubitke.

Iščekivanje Feda
Vrijednost dionica u portfelju 12 milijardi dolara vrijednog ETF-a ove je godine pala 27 posto, a u odnosu na rekordnu vrijednost lanjske veljače, cijena im je upola manja. Američki burzovni indeksi i u utorak su zabilježili pad dok investitori iščekuju objavu sa ovotjedne sjednice središnje banke Fed koja bi trebala pokazati da ciklus podizanja kamatnih stopa započinje već u ožujku.

Pod kolikim su stresom trenutno ulagači na američkim burzama pokazuje i podatak da je mjerilo tržišne volatilnosti VIX – poznatije i kao “indeks straha” – trenutno dobrano iznad povijesnog prosjeka. No, Cathie Wood ističe kako većina ulagača kolebljivost tržišta povezuje s rizikom. “Mi koristimo volatilnost kao našu prednost.

Koncentriramo se prema izdavateljima u koje imamo najviše povjerenja i to funkcionira vrlo dobro dok prolazimo kroz korekcije”, istaknula je Wood. Ark Innovation veliki dio portfelja uložio je u kompanije koje se bave DNK tehnologijom, automatizacijom, robotikom, skladištenjem energije, umjetnom inteligencijom te digitalnim financijskim uslugama.

Međutim, neka od najvećih ulaganja fonda ove su godine proživjela oštar pad cijene – Tesla je izgubio 23,5 posto, Zoom skoro 21, a Coinbase Global 26 posto vrijednosti.

Rezultat je to ulagačkog okretanja leđa dionicama tehnoloških, brzorastućih tvrtki uslijed ekonomskog oporavka od krize izazvane pandemijom te agresivnijeg stava središnjih banaka prema suzbijanju rastuće inflacije. U tom kontekstu među investitorima postale su popularnije ciklične dionice koje rastu u vrijeme povoljnih ekonomskih prilika.

Količina disrupcije
No, Cathie Wood ističe da je upravo sada prilika za dodatni ulazak u tehnološke dionice, imajući u vidu petogodišnji investicijski horizont Ark Innovationa.

“Inovativne tvrtke su na rasprodaji i bit će stvarno važno za investitore da krenu prema pravoj strani promjene, s obzirom na količinu disrupcije koju očekujemo od tih tvrtki”, izjavila je Wood. Hoće li “kraljica bikovskog tržišta”, kako joj tepaju američki mediji, opet biti u pravu, pokazat će vrijeme.

Naime, njezin ETF ostvario je iznadprosječan rezultat od 2020. godine, ponajviše zbog priljeva golemog kapitala u tehnološke dionice koje su se činile otpornije na “novo normalno” koje je došlo sa zaključavanjem gospodarstva.

Međutim, vrijednost Ark Innovationa primjetno je počela padati krajem prošle godine. Istovremeno, vrijednost dionica Berkshirea Hathawayja, investicijskog konglomerata u vlasništvu Warrena Buffetta u te dvije godine polako, ali uporno raste. Iako ne zazire od tehnoloških dionica – Apple je jedna od njegovih najvećih pojedinačnih pozicija – Buffett je orijentiran više prema “starinskim” sektorima.

Dok je Ark Innovation od početka 2021. godine izgubio oko 45 posto vrijednosti, Berkshire Hathaway u plusu je oko 35 posto. Štoviše, tko je u Ark uložio početkom 2020. godine, njegovo ulaganje sada vrijedi tek 8 postotnih bodova više nego da je novac pohranio kod Warrena Buffetta.

Komentirajte prvi

New Report

Close