Počinje prikupljanje 152 milijuna kuna kapitala u Đuri Đakoviću

Autor: Marija Brnić , 05. travanj 2017. u 07:41
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Postupak treba biti okončan do 19. travnja, a smatrat će se uspješnim ako se upiše najmanje pet milijuna dionica.

Đuro Đaković Grupa objavila je u utorak javni poziv na upis najviše 7,6 milijuna novih redovnih dionica, čime bi temeljni kapital bio povećan za najviše 152 milijuna kuna, a ulagatelji će nove dionice moći upisati od 8. do 12. svibnja.

Predviđeno je povećanje temeljnog kapitala sa 151,9 milijuna na najviše 303,9 mil. kuna, a postupak treba biti okončan do 19. travnja. Zvonimira Novaka, pomoćnika ministrice gospodarstva Martine Dalić, Vlada je na prošlotjednoj sjednici ovlastila da na skupštini dioničara slavonskobrodske grupacije Đuro Đaković u utorak podupre planiranu novu dokapitalizaciju tvrtke. Predviđeno je da se pokuša prikupiti najviše 152 milijuna kuna izdanjem novih dionica, čime bi se sadašnji temeljni kapital od 151,93 milijuna kuna udvostručio.

Izdanje novih dionica planira se provesti uplatom kapitala u novcu, a smatrat će se uspješnim ako se upiše i uplati najmanje 5 milijuna novih dionica. Maksimalno je moguće izdanje novih 7,6 milijuna dionica. Nominalna vrijednost dionica je 20 kuna, a konačna cijena ovisit će o interesu ulagača. Prije nešto više od dvije godine, kada je izdanjem obveznica Đuro Đaković pokušao doći do kapitala, ciljani iznos nije u cijelosti ispunjen, odnosno dokapitaliziran je s 87 milijuna kuna ili 97 milijuna manje od predviđenog iznosa.

 

50,6 posto

dionica trenutno je u vlasništvu države

U međuvremenu uprava slavonskobrodske tvrtke obavila je planirano restrukturiranje sustava i ugovaranjem novih poslova popunjava kapacitete, a ohrabrujućim za pridobivanje financijske podloge za daljnje jačanje na tržištu vide i u tomu da je grupacija 2016., u kojoj je iskazan neto gubitak od 20 mil. kuna, poslovala prvi puta od 2012. s pozitivnim EBITDA u visini od 16,5 mil. kuna.

Predsjednik uprave Tomislav Mazal, najavljujući dokapitalizaciju, apostrofirao je kako se Đuro Đaković nalazi na prijelomnom trenutku i kako je za nastavak započetog uzlaznog trenda i ostvarenje daljnjih poslovnih planova nužno vlasničko ulaganje. Postupak upisa dionica ovaj put provest će se u jednom krugu, uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara, no koji će pod istim uvjetima kao i ostali moći sudjelovati u postupku. Najveći dioničar nakon prošle dokapitalizacije je država, koja je s tadašnjim unošenjem 65 milijuna kuna stekla udjel od ukupno 50,6 posto. Država će ostati i nakon nove dokapitalizacije važan dioničar, jer u slučaju maksimalnog odaziva investitora zadržala bi kontrolni paket u Đuri Đakoviću.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Opet dokap ……….. predlažem da se firma proda za 1 kunu ako ne bude veće ponude …recimo DIV-u ili DOK-ING-u ili ULJNIK-u

Bil pomoglo da se firma imenuje u …..JURE ĐAKOVIĆ

Samo tako. Trebat će negdje uhljebiti propale menadžerske zvijezde Agrokorovih tvrtki sad kad ostanu bez posla. Javne i polujavne tvrtke savršene su za to. Klijentelistička mreža velikih stranaka radi besprijekorno i dovedena je do savršenstva, to im nitko ne može osporiti. Ako ne bude dovoljno, dokap se može ponoviti sljedeće godine. Mirovinci još uvijek imaju za takve stvari.


Mislim da će s obzirom na trenutnu situaciju oko agrokora biti puno intresesa za dokap ove perspektivne kompanije.

Ili će Bakić sam dokapitalizirati.Ako je nelikvidan nek proda rivp pa objasni da mu trebaju novci ili se osjeća depresivno ili kako već….

Molim te da se ne sprdaš sa najperspektivnijom firmom i rh…ako ništa drugo dokap će sigurno uspjeti radi njega…ipak je on previše love tu zakuca…a i održava cijenu na nevjerojatnih 40 kuna već godinama…

Mislim da će s obzirom na trenutnu situaciju oko agrokora biti puno intresesa za dokap ove perspektivne kompanije.

Ili će Bakić sam dokapitalizirati.Ako je nelikvidan nek proda rivp pa objasni da mu trebaju novci ili se osjeća depresivno ili kako već….

New Report

Close