Petrokemija 29 mil. kuna u plusu, prihod 1,1 milijardu

Autor: Saša Paparella , 29. srpanj 2019. u 22:00
Značajan utjecaj niže cijene plina/N. Ćutuk/PIXSELL

Odlukom NO kutinske kompanije, gasi se novosadska podružnica i osnivaju tvornice paleta i gline.

Kutinska Petrokemija prvo je polugodište 2019. završila s neto dobiti od 29 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kad je zabilježen gubitak od 176 milijuna kuna, navodi se u nekonsolidiranom financijskom izvješću  objavljenom u ponedjeljak.

Ukupni poslovni prihodi Petrokemije iznosili 1,13 milijardi kuna i veći su za 22,5 posto. Rast bilježe i prihodi od prodaje, za 26 posto, na iznos od 1,1 milijardu kuna. 

Ukupni su rashodi Petrokemije u prvom polugodištu iznosili 1,1 milijardu kuna i veći su za 0,23 posto nego lani.

U izvješću se prenosi i komentar predsjednika Uprave Davora Žmegača koji ističe da je, usporedi li se rezultat bez jednokratnih stavki, neto dobit za prvo polugodište iznosi 90 milijuna kuna u usporedbi s neto gubitkom od 127 milijun kuna u prvom polugodištu lani.

Što se tiče vanjskih utjecaja, napominje da je niža cijena plina (za 17 posto) imala značajan utjecaj, djelomično kompenzirano višim cijenama za naknade na emisije CO2 (76 posto).

U sklopu procesa optimizacije poslovnih procesa u društvu i grupi, NO Petrokemije dao je suglasnost Upravi za osnivanje Tvornice paleta Kutina  i Tvornice gline Kutina, te za pokretanje likvidacije Petrokemije Novi Sad. 

Cilj osnivanja tih društava je na novoosnovane tvrtke prenijeti one gospodarske djelatnosti koje ne predstavljaju temeljnu djelatnost društva, navodi se. 

Komentirajte prvi

New Report

Close