Peripetije i skok cijene u najvećem uvrštenju u Frankfurtu od 2016.

Autor: Tomislav Pili , 18. ožujak 2018. u 22:01
Foto: Reuters

Već do podneva cijena je skočila sedam posto, a trgovanje je kasnilo 40 minuta zbog tehničkog kvara.

Najveću inicijalnu javnu ponudu (IPO) na Frankfurtskoj burzi u zadnje dvije godine u petak je obilježio skok cijene, ali i kvar na trgovinskom sustavu zbog čega je 40 minuta kasnilo trgovanje.

Siemens je u petak na burzu uvrstio dionice Siemens Healthineersa, tvrtke za proizvodnju medicinske dijagnostičke opreme koja je vodeća u svijetu u svojoj branši. Tržište ju je vrednovalo na 28 milijardi eura.

Najveći od Innogyja
Za 15 posto udjela prikupljeno je 4,2 milijarde eura čime je IPO Siemens Healthineersa ušao među najveća uvrštenja na njemačkom tržištu u posljednje dvije godine. Podsjetimo, tvrtka za obnovljivu energiju Innogy prikupila je 2016. 4,6 milijarde eura. Dionice Siemens Healthineersa prodane su po početnih 28 eura, a odmah po otvaranju trgovanja cijena je narasla na 29,10 eura.

 

28

bila je početna cijena

Oko podneva cijena je skočila više od sedam posto na 30 eura čime je to izdanje znatno nadmašilo rast indeksa DAX od 0,3 posto. Međutim, trgovanje je kasnilo gotovo sat vremena zbog tehničkih problema na trgovinskoj platformi Xetra koju koristi Deutsche Börse. Taj je operater kazao kako će proteći dva do tri dana kako bi se utvrdio uzrok tehničkih problema.

Mogućnost hakerskog napada je odbačena. Osim što je kasnio veliki IPO, kvar se odrazio i na trgovanje obveznicama i financijskim izvedenicama. Prema podacima Bloomberga, u petak je ostvareno tek 20 posto prosječnog tromjesečnog prometa izvedenicama na njemačke državne obveznice. Za ilustraciju, u četvrtak je u tom segmentu ostvaren promet od 91,5 milijardi eura.

Uskoro niz IPO-a
Očekuje se da dionica Siemens Healthineersa uskoro uđe u indeks srednje velikih poduzeća MDAX. Naime, tržišna kapitalizacija slobodnih dionica procjenjuje se na 4,2 milijarde eura. Burzovna premijera Siemens Healthineersa tek je uvertira za ono što čeka njemačko tržište ove godine. Već ovog tjedna Deutsche Bank uvrstit će dionice svoje tvrtke za upravljanje imovinom DWS. Na burzu će uskoro izaći i nakladnik SpringerNature, pa nekretninska kompanija Godewind, trgovci HSE24 i Takko te internetski trgovac namještajem Home24.    

Megauvrštenje

Spotify na NYSE-u 3. travnja
Dionicama servisa za streaming glazbe Spotify na Njujorškoj burzi počet će se trgovati 3. travnja, najavili su čelnici te kompanije. Kao što se ranije najavljivalo, uvrštenje Spotifyja bit će prilično neubičajeno. Naime, kompanija neće prodati nove dionice, već dionice koje drže postojeći dioničari. Već je određena i burzovna oznaka kompanije: SPOT. Prema navodima kompanije, najveća cijena kojom se do sada trgovalo dionicom između dioničara iznosila je 132,50 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close