Pad na europskim burzama kakav nije zabilježen u posljednjih pet godina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. rujan 2023. u 11:14
Foto: Pixabay

Jutros je londonski FTSE indeks skliznuo 0,29 posto, na 7.404 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,29 posto, na 15.696 bodova, a pariški CAC 0,17 posto, na 7.180 bodova.

Na europskim su burzama cijene dionica pale i u četvrtak, sedmi dan zaredom, što nije zabilježeno još od veljače 2018. godine.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,4 posto, oslabivši sedmi dan zaredom.

Jutros je londonski FTSE indeks skliznuo 0,29 posto, na 7.404 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,29 posto, na 15.696 bodova, a pariški CAC 0,17 posto, na 7.180 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u minusu 0,7 posto, oslabivši treći dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0,75 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji skliznule između 0,5 i 1,2 posto.

Posljedica je to, među ostalim, novih podataka koji pokazuju da se rast kineskog gospodarstva usporava.

Jutros je obavljeno da je u kolovozu izvoz Kine pao 8,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što ukazuje na slabost inozemne potražnje.

Na slabost domaće potražnje ukazuje, pak, podatak o padu uvoza za 7,3 posto na godišnjoj razini.

Ti podaci potvrdili su da je oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva od koronakrize i dalje slab, unatoč mjerama kojima vlasti pokušavaju potaknuti potrošnju.

Ulagače je na oprez naveo i jučerašnji pad Wall Streeta drugi dan zaredom. Dow Jones oslabio je 0,6 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,7, a Nasdaq indeks 1,1 posto.

Bila je to posljedica izvješća o snažnijem nego što se očekivalo rastu uslužnog sektora u SAD-u.

ISM indeks aktivnosti u tom sektoru porastao je u kolovozu na 54,5 bodova, dok su analitičari očekivali 52,5 bodova, a porasle su i nabavne cijene u tom sektoru.

To, doduše, nije promijenilo procjene analitičara po pitanju povećanja kamata. Velika većina njih očekuje da će američka središnja banka na sjednici u rujnu ostaviti kamate nepromijenjene, a većina ih smatra i da Fed neće dodatno povećati kamate ni u studenome.

Međutim, zbog otpornosti gospodarstva, ali i povišene inflacije, sve je izglednije da Fed neće početi smanjivati kamate tako brzo kako su se ulagači nadali.

„Snažniji nego što se očekivalo podaci iz uslužnog sektora pokazuju da ulagači i dalje slabo čitaju iz taloga na dnu šalice postpandemijske kave. Ulagači se nadaju da će Fed uskoro početi smanjivati kamate, no gospodarstvo se ne usporava, a inflacija ne pada tako brzo da bi Fed u doglednoj budućnosti mogao početi smanjivati kamate”, kaže Carol Schleif, direktorica u tvrtki BMO.

Tako i dalje ostaju otvorena pitanja hoće li Fed još koji put povećati kamate i koliko će ih dugo zadržati na povišenim razinama.

Stoga će i u idućem razdoblju smjer tržišta ponajviše ovisiti o špekulacijama u vezi tih pitanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close