Tehnološki div otkupljuje vlastite dionice za golem novac, svi se pitaju – zašto?

Autor: Ana Blašković , 28. kolovoz 2023. u 10:43
Glavni izvršni direktor Nvidije Jensen Huang ostavio je tržišta u čudu, ne samo rekordnim rezultatima/Reuters

Kompanije za otkupom obično posežu ako procijene da je burzovna cijena niska pa žele smanjiti ponudu, no dionica proizvođača čipova ove godine porasla je za 220 posto.

Proizvođač čipova Nvidija zbunio je mnoge odlukom da otkupi 25 milijardi dolara vlastitih dionica i to samo dan nakon što je oduševio ulagače rekordnim rezultatima u drugom tromjesečju.

Dionice tvrtke, čije se izvješće s nestrpljenjem iščekivalo, porasle su na rekordnu razinu u prošlog tjedna pošto su ostvareni prihodi nadmašili očekivanja na valu procvata umjetne inteligencije. Cijena dionici rasla je danima uoči objave izvješća, da bi samo u četvrtak skočila više od šest posto.

Cijena porasla 220%
Otkup dionica, peti najveći među američkim tvrtkama ove godine, iznenadio je ulagače jer ne slijedi uobičajenu logiku u tim slučajevima. Na programe otkupa dionica kompanije se uobičajeno odlučuju kako bi vratile kapital dioničarima. Sa smanjenjem ponude dionica na tržištu obično rastu cijena i povećava se potražnja što može povećati zaradu po dionici, ključni pokazatelj pri vaganju ulaganja u pojedinu tvrtku.

Ulaganje u istraživanje i razvoj

Nvidia je prošle godine potrošila oko 27 posto prihoda na istraživanje i razvoj, slično kao i konkurencija u proizvodnji poluvodiča.

No, s obzirom na to da su Nvidijine dionice ove godine skočile 220 posto, ulagači traže razloge za taj potez. “To je pomalo zastrašujuće. Kao dioničari volimo vidjeti otkup dionica, ali za tvrtku poput Nvidije koja tako brzo raste, na neki način želite vidjeti da se njihova zarada vraća u tvrtku”, rekao je glavni strateg u Baker Avenue Wealth Managementu King Lip, koji ima 2,5 milijardi dolara imovine pod upravljanjem i Nvidiju smatra jednim od 10 najbitnijih u portfelju.

Za razliku od tvrtki sa sporim rastom prihoda koje za otkupom posežu kako bi pomogle u povećanju zarade po dionici, najava Nvidije “dolazi kao iznenađenje” jer je ona “vruće tehnološko ime”, rekao je viši upravitelj portfelja u Synovus Trustu Daniel Morgan koji posjeduje dionice kompanije.

“Čini se da je poruka da menadžment vjeruje da su njihove dionice podcijenjene”, dodaje. Za neke bi, međutim, ‘podcijenjena’ Nvidija mogla biti gorka pilula. “Povijesno gledano, voljeli biste kada tvrtka može otkupiti svoje dionice kad je u krizi, ali mislim da nitko ne može tvrditi da je trenutno u krizi”, rekao je izvršni direktor i glavni upravitelj portfelja u Plumb Funds Tom Plumb.

Međutim, dodaje, ograničavajući faktor za tvrtku u alokaciji resursa mogla bi biti prošlogodišnja propast kupnje dizajnera poluvodiča Arm Holdingsa.

Nevjerojatna gotovina
“Oni stvaraju nevjerojatne količine gotovine, više nego što im je potrebno za trenutnu investicijsku strategiju, a zabranjeno im je kupovati značajna komplementarna poslovanja. Pa što će sa svojom gotovinom?”, rekao je Plumb.

Nvidia je prošle godine potrošila oko 27 posto prihoda na istraživanje i razvoj, slično kao i konkurencija u segmentu proizvodnje poluvodiča. Tvrtka nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar Reutersa.

U svojoj objavi zarade za drugo tromjesečje u srijedu, Nvidia je rekla da je njen odbor odobrio 25 milijardi dolara dodatnih otkupa dionica “bez isteka” te da planiraju nastaviti s otkupom ove (fiskalne) godine. Unatoč ogromnom iznosu u dolarima, Nvidijin otkup doseže tek 2,1 posto aktualne tržišne vrijednosti od gotovo 1,2 bilijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close