Oprez zavladao na europskim burzama

Autor: Poslovni dnevnik , 31. ožujak 2021. u 22:00
Njemački indeks DAX oslabio je oko 14.30 sati blagih 0,1 posto te se kretao oko 15.000 bodova/Reuters

Njemački indeks DAX oslabio je oko 14.30 sati blagih 0,1 posto te se kretao oko 15.000 bodova

Na europskim se burzama u srijedu trgovalo oprezno, pa su indeksi uglavnom stagnirali, dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 14.30 sati u vrlo blagom plusu od 0,1 u odnosu na zaključnu vrijednost od utorka, kada je ojačao 0,5 posto i primaknuo se najvišoj razini u povijesti.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,12 posto, na 6764 boda, a frankfurtski DAX 0,08 posto, na 14.997 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,17 posto, na 6077 bodova.

Premda su mnoge europske zemlje “zatvorene” kako bi suzbile treći val širenja koronavirusa, europske burze posljednjih su dana rasle, zahvaljujući nadi ulagača u ubrzanje oporavka gospodarstava od koronakrize zbog novih fiskalnih poticaja u SAD-u i postupne normalizacije društvenog i gospodarskog života zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19.

Jučer je, pak, na burzama prevladao oprez jer nema novih vijesti koje bi mogle podržati tržišta. A na azijskim su burzama cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9.30 sati bio u plusu 0,4 posto.

No, u cijelom ožujku izgubio je 1,6 posto, što je njegov prvi mjesečni pad od listopada prošle godine. Europske i azijske burze na taj su način pratile događanja na Wall Streetu gdje su u utorak cijene dionica pale, dok su prinosi na američke državne obveznice dosegnuli najviše razine u 14 mjeseci.

Prinosi na 10-godišnje obveznice u jednom su trenutku dosegnuli 1,77 posto. Pod najvećim je pritiskom bio tehnološki sektor. “Tržište je trenutno bez vodstva.

Preferencije investitora izmjenjuju se gotovo svakoga dana, uglavnom između tehnološkog i cikličkih sektora”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Komentirajte prvi

New Report

Close