Od rezultata četiri kompanije ovisi hoće li Wall Street i dalje nizati rekorde

Autor: Tomislav Pili , 28. srpanj 2021. u 11:56
Dosadašnji rezultati pokazali su rast dobiti iznad očekivanja/REUTERS

Tehnološki kvartet s golemom tržišnom kapitalizacijom ima daleko veći utjecaj na kretanje cijelog tržišta, upozoravaju analitičari.

Ovoga tjedna sezona objava financijskih izvješća američkih kompanija za drugo tromjesečje dosegnut će vrhunac s obzirom da će rezultate poslovanja objaviti oko trećine sastavnica indeksa S&P 500.

No, od rezultata četiri američke kompanije ovisi u kojem će smjeru nastaviti tržište, smatraju analitičari.

Investitori posebno željno iščekuju financijska izvješća tehnoloških divova – Applea, Microsofta, Alphabeta, Facebooka, Amazona i Tesle. O utjecaju ove šestorke na tržište dovoljno govori podatak da im je ukupna tržišna kapitalizacija 10 bilijuna dolara.

Prema gore ili dolje?

Potonji proizvođač električnih vozila izvješće je objavio u ponedjeljak nakon završetka trgovanja, no za analitičare to nije imalo preveliku važnost.

„Vrlo pozorno pratit ću izvješća četiri kompanije“, kazao je za CNBC Craig Johnson, glavni analitičar za tehničku analizu u Piper Sandleru. Radi se o četverolistu Apple, Amazon, Alphabet i Microsoft. Te četiri dionice zaslužne su za petinu težine S&P-a 500.

Kako je upozorio Johnson, smjer u kojem će te dionice krenuti nakon objave rezultata poslovanja za drugo tromjesečje u mnogome će odrediti i ukupni smjer tržišta. Drugim riječima, tehnološki kvartet mogao bi dodatno ojačati trenutni uspon američke burze, ali i pokrenuti korekciju cijena.

18

posto ojačao je tijekom ove godine indeks S&P 500, pokazuju podaci Bloomberga

Kako ističe analitičar Piper Sandlera, dok je S&P 500 na rekordnim razinama od 4420 bodova, širi indeks manjih poduzeća Russell 2000 nije postavio novu rekordnu vrijednost od sredine ožujka.

To sugerira da četiri dionice s golemom tržišnom kapitalizacijom imaju daleko veći utjecaj na uspon S&P-a 500.

Primjerice, S&P 500 ove je godine ojačao malo manje od 18 posto, prema podacima Bloomberga. Istovremeno, Appleova dionica bilježi rast od 12,6 posto, a Amazon je povećao vrijednost za 13,3 posto. Alphabet je u tom razdoblju povećao vrijednost za 53 posto, a Microsoft preko 30 posto.

„Te će četiri dionice uistinu biti ključne za vidjeti hoće li tržište nastaviti ići prema gore jer već znamo da procjene zarada izgledaju odlično“, istaknuo je Johnson.

Snažna sezona

Apple, Amazon i Microsoft objavili su izvješća jučer, ali do zaključenja broja rezultati nisu bili poznati. Amazon će rezultate objaviti u četvrtak. Chad Morganlander, portfelj menadžer u Washington Crossing Advisorsu također očekuje izvrsnu sezonu financijskih izvješća sastavnica S&P-a 500.

Oko četvrtine kompanija do sada su objavile rezultate, a ona su pokazala da su zarade u prosjeku rasle 78 posto što je preko 17 posto više od očekivanja analitičara.

„Sezona će biti iznimno snažna, ne samo što se tiče rasta prihoda nego i rasta dobiti po dionici. Sve će oči stoga biti uprte u buduća očekivanja“, izjavio je Morganlander.

On u rizike ubraja više ulazne troškove kompanija i nedostatak radnika što može pritisnuti operativne marže. No, to bi se moglo pokazati u rezultatima krajem godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close