Očekivanje novih poticajnih mjera gospodarstvu potaknulo blagi rast indeksa europskih burzi

Autor: Poslovni dnevnik , 20. siječanj 2021. u 22:00
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 14.30 sati u plusu 0,6 posto/REUTERS

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 14.30 sati u plusu 0,6 posto, nakon što je dan ranije oslabio 0,2 posto.

Na europskim su burzama u srijedu cijene dionica blago porasle jer je ulagače ohrabrio rast burzovnih indeksa na Wall Streetu i azijskim tržištima dok se u SAD-u očekuju nove poticajne gospodarske mjere.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 14.30 sati u plusu 0,6 posto, nakon što je dan ranije oslabio 0,2 posto.

Istovremeno je londonski FTSE indeks ojačao 0,1 posto, na 6718 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,7 posto, na 13.917 bodova, a pariški CAC 0,4 posto, na 5623 boda.

Na europskim se burzama trgovalo oprezno jer ulagače zabrinjava nastavak restriktivnih mjera za suzbijanje koronavirusa u mnogim europskim zemljama, među ostalim, u Njemačkoj.

Podršku tržištima pruža, pak, rast cijena dionica na Wall Streetu u utorak, nakon što se Janet Yellen, kandidatkinja za ministricu financija SAD-a, čvrsto založila za nove izdašne poticajne gospodarske mjere.

Senat Kongresa SAD-a u utorak je počeo sa saslušanjima kandidata za ministarska mjesta u budućoj vladi Joea Bidena, pri čemu je Yellen poručila kako bi koristi od novog izdašnog paketa poticaja bile veće od troškova rasta javnog duga.

Krajem prošloga tjedna izabrani predsjednik Biden predstavio je prijedlog novog paketa poticajnih mjera od 1,9 bilijuna dolara. Tako bi, zajedno s lanjskim poticajima, ukupni poticaji najvećem svjetskom gospodarstvu dosegnuli 10 posto BDP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close