Od 22. veljače novi indeksi Zagrebačke burze

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. siječanj 2013. u 15:53
Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Zagrebačka burza započet će 22. veljače s objavljivanjem novih dioničkih indeksa, a riječ je o novom dioničkom indeksu CROBEXplus te pet sektorskih indeksa, najavljeno je danas sa Zagrebačke burze.

Zagrebačka burza započet će 22. veljače s objavljivanjem novih dioničkih indeksa, a riječ je o novom dioničkom indeksu CROBEXplus te pet sektorskih indeksa, najavljeno je danas sa Zagrebačke burze, koja će uvođenjem novih indeksa objavljivati ukupno deset indeksa, osam dioničkih i dva obveznička.

Indeks CROBEXplus predstavlja tzv. equal weight indeks, odnosno u njemu će sve uključene dionice imati jednak udio. Broj dionica bit će neograničen, a u obzir će se uzimati dionice uvrštene na uređeno tržište kojima je broj trgovinskih dana veći od 70 posto ukupnog broja trgovinskih dana u prethodnom šestomjesečnom razdoblju te tzv. "free-float" tržišna kapitalizacija veća od 10 milijuna kuna.

U sastav sektorskih indeksa pak moći će ući samo dionice uključene u indeks CROBEXplus, a prvih pet sektorskih indeksa obuhvaćat će sektore proizvodnja i prerada hrane (CROBEXnutris), industrijska proizvodnja (CROBEXindustrija), građevinarstvo (CROBEXkonstrukt), transport (CROBEXtransport) i turizam (CROBEXturist).

O raspodjeli dionica u sektore odlučivat će Odbor za indekse burze prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), osim u slučaju procjene da poslovanje društva primjerenije opisuje sektor drugačiji od onog određenog NKD-om, objašnjavaju sa Burze.

Dodaju da je temelj za uvođenje sektorskih indeksa postavljen s početkom objave podataka o sektorskoj klasifikaciji društava na internetskim stranicama Zagrebačke burze, uz podatke o prometu te tržišnoj kapitalizaciji pojedinog sektora.

Kreiranju novih indeksa prethodilo je formiranje radne skupine sastavljene od sudionika tržišta kapitala (predstavnici investicijskih i mirovinskih fondova, članova Burze te same Burze), a razmatranja, preporuke i zaključci radne skupine predstavljaju osnovu za uvođenje novih proizvoda i usluga s ciljem jačanja konkurentnost domaćeg tržišta kapitala i ispunjavanja potreba ulagatelja.

Uvođenje novih indeksa prvi je korak u procesu povećavanja broja obrađenih podataka kako bi se ulagateljima omogućilo jednostavnije i lakše praćenje tržišnih trendova te sveobuhvatniji pregled tržišta, navode sa Zagrebačke burze.

S objavljivanjem prvog dioničkog indeksa, Crobexa, Zagrebačka burza je započela 1. rujna 1997., dok je u rujnu 2009. kreiran indeks Crobex10, uža inačica Crobexa.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ajde napokon da se i ovaj Dinosaurus modernizira! [emo_palacg]

New Report

Close