Novi Hanfin pravilnik neće nas spasiti, tvrde brokeri

Autor: Tomislav Pili , 18. kolovoz 2014. u 22:00
Šef Hanfe Petar Pierre Matek novim pravilnikom ciljao je na povećanje brokerskih prihoda/ Goran Kovačić/PIXSELL

Situacija na tržištu je takva da je smanjena potražnja za investicijskim uslugama bilo koje vrste.

U svakom slučaju dobrodošlo rješenje, ali je pitanje koliko će pomoći – sukus je razmišljanja predstavnika domaćih brokeraja na novi pravilnik Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Iako je dio medija pogrešno tvrdio da se novi pravilnik odnosi na investicijske fondove, Hanfa je novim pravilnikom otvorila mogućnost investicijskim društvima, odnosno kolokvijalno rečeno brokerajima da ponude cijeli niz novih usluga svojim klijentima. Tako će ubuduće klijenti brokerskih kuća, osim uobičajene kupoprodaje vrijednosnica, moći kupiti i osiguranje jer Hanfa sada dopušta zastupanje u osiguranju. Tu su i mirovinski programi te prodaja udjela u investicijskim fondovima, a mogu se organizirati i programi izobrazbe za korisnike usluga i sudionike na tržištu kapitala.

 

142tisuće

kuna iznosio je gubitak neovisnih brokeraja krajem ožujka

Uvjet za pokretanje novih usluga je efikasno upravljanje sukobom interesa, ali je pitanje koliko su mali brokeraji u ovom trenutku organizacijski spremni udovoljiti tom zahtjevu. Iako je Hanfa ciljala da brokerajima otvori novu mogućnost zarade, predstavnici neovisnih brokeraja dosta su skeptični prema mogućnosti koju im daje Hanfa. "Time će se ponešto povećati prihodi, ali je situacija na tržištu takva da je smanjena potražnja za investicijskim uslugama bilo koje vrste", kaže Niko Delić, suvlasnik Credosa. "Nešto će se zaraditi, ali nisam siguran da će to biti spas", dodaje Delić. Brokeraji unutar velikih banaka i nisu baš zainteresirani za novu mogućnost.

Tako Branimir Britvić, direktor Sektora financijskih tržišta u Erste banci kaže kako je dobrodošlo što regulator nastoji zakonski proširiti i urediti mogućnosti. "Obzirom na aktualno stanje na domaćem financijskom tržištu, veličinu investicijskih društava i specifičnosti domaćeg financijskog sustava, poput poslovanja većih društava unutar bankarskih grupacija koje dio usluga već imaju u ponudi, smatramo kako investicijska društva za sada neće značajnije koristiti navedene mogućnosti", ocjenjuje Britvić.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ne znam kako vama ali meni je izrazito iritantan ovaj pogrdni i posprdni izraz “brokeraj” koji se u ovom tekstu, koji ne prelazi niti jednu karticu, ponavlja čak 7 puta! Ako već pišete o brokerskoj industriji onda barem pokažite malo poštovanja. A najbolje bi bilo da uopće ne pišete o nečemu što isključivo želite ponižavati.

hanfa ne provodi niti ove pravilnike i zakone koje ima (LRH, Belje…) a sve na štetu malih dioničara.
Tako da ispada tipična komesarska organizacija pod skutima partije na vlasti koja eto danas voli krupni kapital a ne radnike.

Što se dešava kada snagu zakona dobiju pravilnici i Ugovori???? Nije li tu riječ o pojavi tkz Pre-regulacije? Tko u tom slučaju snosi troškove pre-regulacije( prekomjerne regulacije)??? Potrošači, proizvođači, posrednici,tržište …tko???!!!
Kako me sve ovo podsjeća na samoupravni socijalizam i/ili dioničarski kapitalizam. Pa nismo mi samo i isključivo dioničarska društva. Zar nam sve treba propisati ,pokazati prstom,ukazati,usmjeravati???
Što je to poduzetnička sloboda koja nije i nikako nije tehnomenagerska sloboda a nije ni dioničarska sloboda? Ugrožava li poduzetnička sloboda potrošače???!!!!

New Report

Close