Nova zaključavanja oslabile europske burze na početku tjedna

Autor: Poslovni dnevnik , 25. siječanj 2021. u 22:00
Frankfurtski DAX potonuo je najviše, 1,6 posto, spustivši se na 13.649 bodova/REUTERS

Najviše su jučer porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Na većini europskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak oslabile jer se trgovalo oprezno dok ulagači prate vijesti o širenju koronavirusa u nekim europskim zemljama. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 14.30 sati u minusu 0,9 posto.

Londonski FTSE indeks istovremeno je oslabio 1,1 posto, na 6621 bod, a pariški CAC 1,4 posto, na 5484 bodova. Frankfurtski DAX potonuo je najviše, 1,6 posto, spustivši se na 13.649 bodova.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija. Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će uskoro američki Kongres prihvatiti novi paket poticajnih mjera vrijedan 1,9 bilijuna dolara.

Taj je paket nedavno predstavio novi predsjednik Joe Biden, a ulagači se nadaju da bi taj prijedlog uskoro mogao biti prihvaćen u Kongresu, s obzirom da sada demokratski zastupnici drže većinu u oba doma parlamenta.

Republikanski zastupnici slažu se da su potrebni novi poticaji, posebice u cilju ubrzanja procesa cijepljenja, no smatraju da je novi paket mjera previše skup.

No, na mnogim europskim burzama jučer se trgovalo oprezno zbog vijesti o daljnjem širenju koronavirusa, pa, primjerice, francuske vlasti razmatraju daljnje zaoštravanje restriktivnih mjera.

A na azijskim su burzama cijene dionica jučer osjetno porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,.0 sati bio u plusu 0,4 posto i ponovno se primaknuo rekordnoj razini.

Komentirajte prvi

New Report

Close