Norveška vlada odlučuje kome će pripasti burza u Oslu

Autor: Tomislav Pili , 08. travanj 2019. u 22:00
Euronext tvrdi da kontrolira većinu dionica/REUTERS

Ministarstvo financija do 14. svibnja objavit će koju je od dvije ponude za norveško tržište kapitala prihvatilo.

Oba ponuđača za preuzimanje burze u Oslu – paneuropski burzovni operater Euronext te američki Nasdaq – dobili su odobrenje norveškog financijskog regulatora koji ih je ocijenio prikladnima, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.

Sada je na vladi da odluči tko će pobijediti u utrci za norvešku burzu za koju se ta dva ponuđača "tuku" od prosinca prošle godine podijelivši dioničare.   

Podsjetimo, nakon što je krajem prošle godine Euronext prvi dao ponudu, uprava burze u Oslu potražila je konkurentsku ponudu koju je našla u američkom Nasdaqu. Oba ponuđača sada nude jednaku cijenu, 158 kruna po dionici čime je norveška burza vrednovana na 6,8 milijardi kruna, odnosno 791 milijun dolara.

 

791 milijun

dolara vrednovana je burza u Oslu u ponudama za preuzimanje

Kako je Reutersu objasnila glasnogovornica ministarstva financija, ta institucija odlučit će do 14. svibnja čija će ponuda biti prihvaćena. Rok može biti produžen za 20 radnih dana ako ministarstvo ocijeni da treba dodatne informacije.

Početkom mjeseca Euronext je objavio kako je osigurao podršku dioničara koji drže 45 posto dionica. Ako se tome pribroji malo više od osam posto dionica koje Euronext izravno kontrolira, ta kompanija ima osiguranih više od polovice svih dionica.

Time je u prednosti nad američkim konkurentom kojeg podržavaju dioničari s trećinom udjela. Međutim, radi se o dva najveća dioničara, banci DNB sa petinom udjela te mirovinskim fondom KLP koji drži 10 posto udjela. K tome, ponudi Nasdaqa sklonija je i uprava burze.

Izvršni direktor Euronexta Stéphane Boujnah izjavio je kako je uvjeren da je ta kompanija najbolji ponuđač i pozdravlja pozitivno mišljenje norveškog financijskog regulatora. 

Komentirajte prvi

New Report

Close