Nasdaq drugi put u zadnja dva tjedna izbrisao dobitak za 2021.

Autor: Tomislav Pili , 21. ožujak 2021. u 22:00
Tehnološke dionice posebno su osjetljive na rast obvezničkih prinosa /REUTERS

Iako se čini neugodnom, američki analitičari ističu kako rasprodaja još uvijek nije zabrinjavajuća.

Za razliku od prošle godine kada su bile burzovne zvijezde, tehnološkim dionicama ove je godine “potamnio sjaj”. Kako piše Bloomberg, u manje od dva tjedna tehnološki indeks Nasdaq 100 dva je puta izbrisao dobitak za ovu godinu.

Prošloga je četvrtka potonuo 3,1 posto čime je drugi puta “ispario” plus za ovu godinu. Razlog treba tražiti u strahovanjima investitora od rasta inflacije što je dovelo do rasprodaje obveznica i rasta njihova prinosa, a to se odrazilo na tehnološke dionice.

Pad od 11 posto

Prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli su 1,75 posto, najvišu razinu u 14 mjeseci. Na rast prinosa posebice su osjetljive dionice tehnoloških kompanija jer se njihova vrijednost temelji na budućoj zaradi, pa s rastom obvezničkih prinosa postaju manje privlačne.

Početkom ožujka Nasdaq je pao 11 posto u odnosu na rekordnu vrijednost iz veljače. Tada je izbrisano više od 1,7 bilijuna dolara vrijednosti u dionicama. Time su se obistinila upozorenja analitičara da će tehnološke dionice biti među najpogođenijima u velikoj rotaciji kapitala nazad u ciklične sektore, kojima bi oporavak gospodarstva trebao donijeti procvat. Ipak, dio analiitčara smatra kako se na tržištu ne događa ništa neuobičajeno.

“Ova rasprodaja tehnoloških dionica jest neugodna, ali nije blizu razina kada bi bila zabrinjavajuća”, ističe za Bloomberg Matt Maley, glavni analitičar u tvrtki Miller Tabak.

“Vrednovanja su prilično bogata i sektor je imao dobru izvedbu od prošlog ožujka, pa rasprodaja može odnijeti dio zabrinutosti zbog snažnog rasta. Dugoročnije gledano, ima prostora za dodatni rast”, smatra Maley.

Rasprodaja prošlog četvrtka ubrzala je nakon što Nasdaq drugi put u toku trgovanja nije uspio probiti se iznad razine za koju tehnički analitičari smatraju da bi bila podrška za puni oporavak. Radi se o sredini pada tijekom veljače i ožujka, odnosno vrijednosti od 13.044 bodova.

Lani skok od 48 posto

Prema postavkama tehničke analize, dionica ima bolje šanse za potpuni oporavak ako povrati polovicu gubitka vrijednosti. Nasdaq 100 je tijekom prošle godine skočio 48 posto zahvaljujući tehnološkim dionicama koje su izronile kao “dobitnici” pandemijskog razdoblja. Međutim, dolaskom viših prinosa na obveznice taj dionički sektor manje je poželjan.

Valja podsjetiti da je američka središnja banka Fed prošlog tjedna povećala procjenu rasta gospodarstva u ovoj godini na 6,5 posto, što bi bio najveći rast u gotovo 40 godina.

Premda Fed procjenjuje da će inflacija tijekom godine dosegnuti i 2,4 posto, iznad ciljanih 2 posto, čelnik Jerome Powell kazao je da bi to mogao biti privremeni skok inflacije, koji neće promijeniti Fedovo obećanje da zadrži ključne kamatne stope blizu nule.

Komentirajte prvi

New Report

Close