Strah pokrenuo rasprodaju: Potonula još jedna burza, ulagači zabrinuti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. ožujak 2019. u 09:45
Foto: Getty Images

Azijske burze su oštro pale početkom tjedna, dok je japanski jen ojačao.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, kao i na Wall Streetu u petak, jer su ulagače pokolebali slabi makroekonomski pokazatelji iz najvećih svjetskih gospodarstava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,4 posto, skliznuvši na najnižu razinu u tjedan dana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo više od 3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0,7 i 1,7 posto.

Zabrinjavajući pad Wall Streeta

Azijske ulagače pokolebao je pad cijena dionica na Wall Streetu u petak za više od 1,7 posto, što je njihov najveći dnevni pad od početka siječnja, a posljedica je niza naznaka usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

U petak su, naime, objavljeni slabiji nego što se očekivalo podaci o tvorničkoj aktivnosti u SAD-u, kao i o aktivnostima u eurozoni i Japanu u ožujku.

Uz to, ulagače zabrinjava tzv. inverzija krivulje prinosa na američke obveznice, pri čemu su dugoročni prinosi pali ispod kratkoročnih, što je često najavljivalo recesiju u američkom gospodarstvu.

„Rizik od recesije u američkom gospodarstvu raste i to podržava očekivanja da će Fed smanjiti kamatne stope”, kaže Tapas Strickland, strateg u NAB-u.

Takva očekivanja posljedica su prošlotjednog smanjenja procjena rasta američkog gospodarstva od strane američke središnje banke i poruke da u ovoj godini Fed vjerojatno neće povećati kamatne stope.

„Kretanja na tržištima obveznica su veliki upozoravajući signal za sve koji pokušavaju biti optimistični u vezi dionica. Rast gospodarstva i krivulje prinosa na obveznice sada bi trebali biti u fokusu ulagača u dionice i teško je očekivati rast tržišta dionica dok se ne stabilizira povjerenje u gospodarstvo i dok se tržište obveznica ne normalizira”, pišu analitičari JPMorgana u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dolar oslabio prema jenu

A na valutnim je tržištima jutros ojačala japanska valuta, koja se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Tako je tečaj dolara pao za 0,15 posto, na 109,80 jena, nedaleko najniže razine od početka veljače.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula s 1,1305 dolara, koliko je iznosila u petak na zatvaranju tržišta, na 1,1295 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je gotovo nepromijenjen u odnosu na petak, pa se kreće oko 96,62 boda.

Cijene nafte znatno pale

Cijene su nafte, pak, jutros znatno pale, nakon što su prošloga tjedna blago porasle. Pad cijena posljedica je strahovanja da će usporavanje rasta globalnog gospodarstva izazvati slabljenje potražnje za naftom.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros pala više od 60 centi, na 58,43 centa, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 60 centi, na 66,43 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close