Najveću zvijezdu Wall Streeta napustila je burzovna sreća

Autor: Tomislav Pili , 12. prosinac 2021. u 22:00
Cathie Wood, osnivačica i izvršna direktorica ARK Investment Managementa/Reuters

Perjanica financijašice Cathie Wood prvi put u minusu.

Najveća zvijezda među menadžerima investicijskim fondova na Wall Streetu našla se na velikom ispitu koji će pokazati je li fokus na tehnološke dionice i dalje obećavajući.

Kako piše Financial Times, fond menadžerica Cathie Wood privukla je milijarde dolara od malih i velikih ulagača u svoju investicijsku tvrtku ARK Investment Managementa osnovanu 2014. zahvaljujući odličnim prinosima koje su donosile dionice tehnoloških kompanija.

No, desetke tisuća malih investitora koji u Wood vide neku vrstu “financijske proročice” privukla je i vrlo vještim korištenjem društvenih mreža i medijskim istupima. Poznavatelji američke financijske scene čak tvrde kako malo tko među financijašima s Wall Streeta ima takve sposobnosti medijskog eksponiranja kao Wood.

Njezini dosadašnji rezultati bili su, najblaže rečeno, spektakularni. Perjanica ARK Investmenta, 17 milijardi dolara težak investicijski fond čijim se udjelima trguje na burzi ARK Disruptive Innovation ETF, u posljednjih pet godina ostvario je prosječni godišnji prinos od približno 40 posto.

Wood je ponajviše ulagala u kompanije za koje je tvrdila da će tehnološki preobraziti svijet. Najveća pozicija njezina fonda je Tesla, s gotovo 9 posto udjela u imovini.

Međutim, burzovna sreća vrlo popularnim dionicama tehnoloških tvrtki – počesto neprofitabilnima – trenutno je okrenula leđa, posebno nakon najave središnje banke Fed kako uskoro slijedi ciklus zaoštravanja monetarne politike.

Tako fond bilježi 17 posto minusa za ovu godinu, a u odnosu na vrhunac iz veljače, u gubitku je 34 posto. Do 7. prosinca svih 44 dionica u fondu bilježilo je pad u odnosu na rekordnu vrijednost, a samo šest dionica nije zagazilo u “medvjeđe tržište”, odnosno izgubilo više od 20 posto vrijednosti.

Analitičari smatraju kako se sada pokazuje nedostaci strategije ulaganja u manje i ranjivije tehnološke kompanije. Cathie Wood kratko je poručila kako i dalje vjeruje u te dionice.

Komentirajte prvi

New Report

Close