Nada u kraj trgovinskog rata donijela novi rekord burzi

Autor: Poslovni.hr , 05. studeni 2019. u 22:01
Pozitivan obol dalo je i prošlotjedno smanjenje kamata, Foto: 
REUTERS

Dionički indeksi na Wall Streetu opet na povijesnim razinama

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti jer se ulagači nadaju da bi uskoro mogao biti postignut trgovinski dogovor između SAD-a i Kine. Dow Jones ojačao je 114 bodova ili 0,42 posto, na 27.462 boda, dok je S&P 500 porastao 0,37 posto, na 3078 bodova, a Nasdaq indeks 0,56 posto, na 8433 boda.

Dozvola Huaweiju

Nove rekordne razine tih indeksa zahvaljuju se daljnjem napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine. U petak je kineska državna agencija Xinhua izvijestila da su dvije zemlje postigle “konsenzus o načelima”, dok je Larry Kudlow, ekonomski savjetnik u Bijeloj kući, kazao da su dvije strane postigle velik napredak prema završetku prve faze trgovinskog dogovora te da se nada da će taj sporazum biti potpisan ovoga mjeseca.

 

76posto

kompanija objavilo je bolje rezultate od očekivanja financijskih analitičara

U ponedjeljak je, pak, Washington poručio da će vrlo brzo američke kompanije dobiti dozvolu za prodaju komponenata kineskom Huaweiju, što je još jedan signal popuštanja napetosti između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Stoga se ulagači nadaju da će uskoro biti završen trgovinski rat između dvije zemlje, koji traje 16 mjeseci i koje je rezultirao međusobnim nametanjem carina, što je izazvalo usporavanje rasta oba gospodarstva. Pozitivno na tržište utječe i prošlotjedno smanjenje kamata američke središnje banke, što bi trebalo potaknuti rast gospodarstva, a ulagači su optimistični i zbog boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata većine kompanija.

Ipak bolja sezona

Od više od 360 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih oko 76 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo. Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju. A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju blago pale u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To bi, doduše, bio prvi pad zarada od polovice 2016. godine, ali ipak manji nego što se očekivao na početku sezone objava rezultata. I na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, prateći Wall Streetu. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0,2 posto, dosegnuvši najvišu razinu u četiri 
mjeseca.

Komentirajte prvi

New Report

Close