Na ‘tulumu’ kod europskih dionica još nije 12 sati, smatraju financijaši

Autor: Tomislav Pili , 10. lipanj 2021. u 22:00
Foto: REUTERS

Europski oporavak tek kreće, a tržište je krcato dionicama kompanija koje su na meti ulagača u vrijeme procvata gospodarstva.

Iako su američki burzovni indeksi na rekordnim razinama, inozemni analitičari smatraju da europske dionice imaju mnogo veći potencijal daljnjeg rasta od konkurenata preko Atlantika.

Kako piše CNN, cijene američkih dionica već se neko vrijeme “vrte” oko rekordnih razina, ali bez snage za novi, značajniji rast.

Europske dionice takvih problema nemaju. Indeks najvećih europskih kompanija STOXX 600 ovoga tjedna postavlja svakog dana nove rekordne vrijednosti, a u srijedu je ojačao dodatnih 0,1 posto dohvativši 454 boda.

Tek je 9 navečer

Analitičari dioničkog tržišta smatraju kako europske dionice mogu nastaviti solidan rast u narednim mjesecima, nakon što su godinama bile meta skepse investitora u odnosu na potentniju američku “braću”.

Kako je to slikovito opisao Jeffrey Sacks, direktor investicijskih strategija za Europu, Bliski istok i Afriku u Citi Private Bank, “tulum” kod europskih dionica još nije došao u ranojutarnje sate.

86

posto ojačao je u posljednjih 10 godina europski indeks STOXX 600, a američki S&P 500 čak 236 posto

“Tek je 9 navečer, pa se još mnogo toga može dogoditi”, kazao je Sacks. U proteklih 10 godina investitori nisu odveć rado ulagali novac u vrijednosnice europskih kompanija.

Razloge su pronalazili u slabašnom ekonomskom rastu, dužničkoj krizi, političkim rizicima te bankovnom sektoru s nagomilanim “lošim kreditima”, naslijeđem prethodne ekonomske krize, podsjećaju analitičari.

O dominaciji Wall Streeta u posljednjih 10 godina dovoljno govori podatak da je u tom razdoblju američki indeks S&P 500 skočio 236 posto. Istovremeno je STOXX 600 ojačao 86 posto, a britanski FTSE 100 tek 27 posto.

No, čini se da se percepcija Europe u očima ulagača sada mijenja, kako se članice Europske unije pripremaju za ulaganje stotina milijardi eura iz fonda za oporavak te zahuktalom kampanjom cijepljenja protiv koronavirusa.

Banka JPMorgan predviđa da će se 390 milijardi eura bespovratnih sredstava te 360 milijardi eura povoljnih kredita započeti raspodjeljivati europskim državama tijekom ove godine. Novac bi trebao pristizati sve do 2026. godine.

No, postoje i strukturni razlozi zbog čega su europske dionice trenutno privlačnije. Na europskim burzama mnoštvo je dionica iz “cikličnih sektora”, poput proizvođača automobila ili banaka, koje su na meti ulagača u vremenima procvata gospodarstva.

K tome, dobar dio njih isplaćuje i izdašne dividende. Europsko tržište manje se oslanja na brzorastuće dionice tehnoloških kompanija, poput Amazona ili Applea, koje su manje privlačne kada su investitori zabrinuti mogućim povećanjem kamatnih stopa.

Više razloga za optimizam

“Unaprijedili smo našu ocjenu europskih dionica u veljači na neutralno te vidimo više razloga za optimizam oko te klase imovine u idućih šest do 12 mjeseci”, napisali su analitičari BlackRocka u ponedjeljak u bilješci klijentima.

Osim europskog kontinenta, burzovni procvat očekuje i Veliku Britaniju, smatraju analitičari, nakon što su investitori posljednjih godina bili zabrinuti posljedicama brexita.

Međutim, postoje i rizici. Kao i ostale središnje banke, ni Europska središnja banka nije imuna na pogreške u vođenju monetarne politike koje mogu usporiti ili čak zaustaviti ekonomski oporavak. K tome, novi sojevi koronavirusa prijete nadolazećoj turističkoj sezoni, već drugoj pod epidemiološkim mjerama.

Iduće važno pitanje na tržištima jest hoće li inflacija u SAD-u biti privremena, kako to tvrdi američka središnja banka Fed, ili će postati trajna.

Mnogi investitori očekuju da će Fed plan o smanjenju iznosa za kupnju obveznica objaviti kasnije tijekom godine, dok bi stvarno smanjenje iznosa moglo uslijediti početkom iduće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close