Na krilima američkog optimizma europske dionice primakle se rekordnoj razini

Autor: Tomislav Pili , 16. ožujak 2021. u 22:00
Paneuropski indeks STOXX 600jučer oko 14.30 sati bio je u plusu 0,7 posto/REUTERS

Kretanje burzovnih indeksa ovisit će o novim vijestima u vezi cijepljenja protiv COVID-19, upozoravaju financijski analitičari.

Na krilima novih rekorda na Wall Streetu te poboljšanih procjena poslovanja kompanija, europske burze nadoknadile su jučer gubitke ostvarene dan ranije. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 14.30 sati u plusu 0,7 posto i primaknuo se rekordnoj razini, dosegnutoj prošle godine.

Nakon što su u ponedjeljak pali, jučer je londonski FTSE indeks ojačao 0,65 posto, na 6793 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,7 posto, na 14.558 bodova, a pariški CAC 0,3 posto, na 6054 boda.

Povećane procjene

Rast indeksa zahvaljuje se, među ostalim, povećanju procjena poslovnih rezultata Volkswagena i njemačke modne trgovačke kuće Zalando, što je podržalo nade u ubrzanje oporavka gospodarstava od koronakrize. No, kretanje indeksa ovisit će i o novim vijestima u vezi cijepljenja protiv COVID-19.

I u ponedjeljak su europske burze također započele u plusu, no nakon vijesti da sve više zemalja obustavlja cijepljenje cjepivom AstraZenece, indeksi su izgubili sve početne dobitke.

Podršku tržištima, pak, pruža rast cijena dionica na Wall Streetu u ponedjeljak za više od 0,5 posto, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti.

Na najvećoj svjetskoj burzi vlada optimizam u vezi oporavka gospodarstva, nakon što je Kongres odobrio novi paket fiskalnih poticaja.

Nade u normalizaciju

Ulagači se nadaju da će novi fiskalni poticaji, zajedno s ubrzanjem procesa cijepljenja protiv koronavirusa, uskoro dovesti do normalizacije društvenog života, kao i snažnog oporavka gospodarstva.

“S poticajima i ubrzanjem procesa cijepljenja vjerujemo da će se nastaviti rotacija kapitala iz dionica kompanija kojima je pogodovalo razdoblje ‘ostani kod kuće’ u one sektore koji bi se trebali brzo oporaviti, kao što su financijski i energetski”, kaže Greg Bassuk, izvršni direktor u tvrtki AXS Investments.

Kako takva očekivanja prevladavaju na tržištu već mjesecima, S&P 500 indeks na dobitku je od početka godine gotovo 6, a Dow Jones gotovo 8 posto.

Tehnološki Nasdaq indeks kreće se, pak, gotovo 5 posto ispod svoje rekordne razine dosegnute polovicom veljače. Ulagači stoga nestrpljivo čekaju poruke čelnika američke središnje banke u srijedu, nakon dvodnevnog zasjedanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close