Milijarderi preslaguju imovinu, rješavaju se udjela u bankama

Autor: Ana Blašković , 15. kolovoz 2012. u 22:00
Fotolia

Fond Georgea Sorosa okrenuo se maloprodajnom lancu Walmart, kao i kontroverznim dionicama Facebooka

Proteklih nekoliko godina krize tijekom kojih su se jedan za drugim redali bankarski skandali, okrenulo je javnost protiv bankara, ali i ulagače od investicija u banke. Neki od najpoznatijih biznismena i multimilijunaša poput Georgea Sorosa i Geralda Forda gube interes za bankarski sektor i traže nove ulagačke prilike, a bijega ulagača nisu pošteđene ni najpoznatije banke poput JP Morgan Chasea i Golman Sachsa. Soros Fund Management, u vlasništvu Georgea Sorosa, prodao je svoje udjele u JP Morgan Chaseu i Goldman Sachsu, a izlazna strategija nije zaobišla ni Citigroup, primjetio je američki Wall Street Journal.

Nova križaljka
Tražeći nove prilike, Sorosev fond okrenuo se maloprodajnom lancu Walmart, kao i kontroverznim dionicama Facebooka. Istodobno, Berkshire Hathaway Warrena Buffetta objavio je gubitak interesa za prehrambene kompanije poput Krafta u kojem je smanjio udjel jednako kao i u Procter & Gambleu. Udio u Kraftu, prema novom izvješću američkom Komisiji za vrijednosnice (SEC), smanjen je za 25 posto na oko 59 milijuna dionica, a udio u P&G-u srezan je za gotovo 20 posto na oko 60 milijuna dionica. Berkshire Hathaway je također objavio ulazak u proizvođača naftne opreme National Oilwell Varco, a povećao je svoje pozicije u IBM-u.

Inače, Buffettovo poslovno carstvo ima novi menadžment na čijem su čelu Todd Combs i Ted Weschler i iza njih je iznimno aktivno ulagačko tromjesečje. Hedge fond Pershing Square Capital Management Billa Ackermana pak obajvio je da s krajem lipnja više nema dionica Krafta, a nije otkrivena niti kakva će biti strategija prema P&G-u u kojem ima oko 22 milijuna dionica i opciju za kupnju dodoatnih 8,3 milijuna komada. Banke više nisu tako primamljivo ulaganje niti tom hedge fondu pa je udio u Citigroupu smanjen s 26,1 milijun dionica za 1,1 milijuna komada. Gdje stoje banke na ulagačkoj ljestivici prioriteta možda najbolje ilustrira primjer poznatog investitora Geralda Forda.

Konji umjesto Wall Streeta
Taj multimilijunaš, koji inače nema nikakve veze s bivšim američkim predsjednikom ni proizvođačem automobila, na kupnji problematičnih banaka zaradio je bogatstvo, no danas se posvetio uzgoju konja. Prilika za restrukturiranje banaka ne nedostaje, kaže, ali se i dalje ne odlučuje za investicije.

Komentirajte prvi

New Report

Close