Prvoligaš izdavanjem obveznica prikuplja 300 milijuna eura, a mjerka i IPO u Americi

Autor: Tomislav Pili , 28. rujan 2023. u 13:01
Foto: Reuters

Francuski nogometni prvoligaš namjerava iskoristiti interes investitora za obveznicama.

Porastom kamatnih stopa obveznice postaju sve zanimljivije investitorima, a to prepoznaju i nogometni klubovi kojima treba kapital. Kako navodi Financial Times, francuski prvoligaš Olympique Lyonnais namjerava izdati obveznice kojima bi prikupio 300 milijuna eura, a namjerava prodati i dio imovine, uključujući i novi stadion sa 16.000 mjesta. Sve je to dio velikog pospremanja klupskih financija od strane novog američkog vlasnika.

Opterećen imovinom

Podsjetimo, klub je lani preuzeo američki investitor John Textor kroz svoju kompaniju Eagle Football Holding u rekordnom preuzimanju koje je vrednovanje Olympiquea lansiralo na gotovo 900 milijuna eura. To je najviša cijena koju je neki investotor ikada platio za neki francuski nogometni klub. Inače, Eagle Football u svom portfelju još posjeduje i brazilski klub Botofago, belgijski RWD Molenbeek te 40 posto udjela u engleskom prvoligašu Crystal Palaceu.

321 milijun eura

iznosi neto zaduženost Olympiquea, a gubitak 60 milijuna eura

Textor je ranije najavio kako želi otplatiti sve Lyonove dugove koji nisu povezani sa stadionom u roku dvije godine, dodavši kako je klub “previše opterećen fizičkom imovinom”. Textor smatra da novac dobiven monetizacijom fizičke imovine može biti bolje upotrijebljen za ulaganje u Lynovu nogometnu akademiju – inače jednu od najprofitabilnijih u francuskom nogometu – te za smanjenje zaduženosti povezane s preuzimanjem.

Klub je stoga raspisao natječaj na kojem nudi 40 posto (ili svih 100 posto ako bude zainteresiranih) udjela u novom stadionu LDLC areni koji će biti dovršen krajem ove godine. Textor je angažirao i američku banku Goldman Sachs radi prikupljanja 300 milijuna eura putem obvezničkog izdanja. Kao jamstvo povrata novca investitorima Olympique će založiti stadion, a prikupljeni kapital iskoristit će za refinanciranje postojećih kredita prema nekolicini banaka.

Daleko od forme

Prema posljednjim financijskim izvješćima, Olympique pritišće dug od 321 milijun eura, a u prvom polugodištu ostvaren je gubitak od 60,7 milijuna eura. Lyon je nekada dominirao francuskim nogometom, osvojivši sedam uzastopnih naslova prvaka između 2002. i 2008. godine. Međutim, posljednjih nekoliko sezona daleko je od takve forme.

Izdavanje obveznica nije jedina opcija okretanja financijskom tržištu koju razmatra američki ulagač. Lyonove dionice već su uvrštene na Euronextu, ali Textor planira dionice kluba uvrstiti i na Wall Streetu što bi de facto bila početna ponuda dionica (IPO). To bi se moglo dogoditi najranije početkom iduće godine. Inače, Textronov ulazak u vlasničku strukturu nije uveo klub u mirnije vode, kako rezultatski, tako ni u odnosu među dioničarima.

Prema prvotnom sporazumu, dotadašnji vlasnik kluba Jean-Michel Aulas trebao ga je voditi iduće tri godine. No, Aulas je morao otići već nakon četiri mjeseca, zbog čega je pokrenuo sudsku parnicu koja je prošloga mjeseca rezultirala sudskom odlukom o zamrzavanju klupskog računa.

Komentirajte prvi

New Report

Close