Kupnja dionica Aramca za Saudijce domoljubni zadatak

Autor: Tomislav Pili , 09. prosinac 2019. u 15:18
Predsjednik saudijske naftne kompanije Yasser al-Rumayyan/REUTERS

Zbog vrlo mlakog interesa zapadnih investitora, saudijska vlada oslonila se na domaće i arapske ulagače.

Od dva rekorda koje je trebao srušiti saudijski naftni div Aramco prilikom uvrštenja na burzu ostvaren je samo jedan.

Kompanija je krajem prošloga tjedna potvrdila da će njezino prikupljanje kapitala biti najveće u povijesti s obzirom da će doći do 25,6 milijardi dolara. Time je srušen Alibabin rekord iz 2014. kada je kineski internetski trgovac na Njujorškoj burzi došao do 25 milijardi dolara. 

Cijena 8,53 dolara
Aramco je objavio da je postavio cijenu svojih dionica u početnoj javnoj ponudi (IPO) u gornjem rasponu od 32 rijala (8,53 dolara) po dionici. Međutim, time je tržišna kapitalizacija kompanije dosegla 1,7 bilijuna dolara, daleko manje od proklamiranih dva bilijuna dolara, koliko je priželjkivao princ Mohammmed bin Salman. To je ujedno trebalo biti prvi puta u povijesti da neka kompanija prijeđe vrijednost od dva bilijuna dolara.

Unatoč rasplinutim željama saudijskog princa i de facto vladara Saudijske Arabije, Aramco će izlaskom na burzu u Rijadu ipak čvrsto zasjesti na vrh ljestvice najvrednijih kompanija na svijetu, daleko ispred američkih tehnoloških divova Applea i Microsofta. Aramco nije službeno otkrio kada će početi trgovanje dionicama, ali upućeni izvori Reutersa ističu kako bi to moglo biti 11. prosinca. Monica Malik, glavna ekonomistica Komercijalne banke Abu Dhabija ocjenjuje da je iznos prikupljen u IPO-u sam po sebi relativno mali s obzirom na veličinu gospodarstva i srednjoročne potrebe za financiranjem tranzicije gospodarstva, navodi Reuters.

 

4,9 milijuna

saudijskih malih ulagača upisalo je dionice

Podsjetimo, prodaja djelića najprofitabilnije naftne kompanije na svijetu dio je plana Mohammed bin Salmana da namakne novac za preoblikovanje gospodarstva i smanji ovisnost o naftnim prihodima. S obzirom na vrlo mlaki interes zapadnih investitora, Aramco i saudijska vlada u prodaji 1,5 posto dionica oslanjaju se prvenstveno na domaće i regionalne ulagače.

Prema medijskim napisima, zapadne institucionalne investitore odbijaju rizici koji se tiču netransparentnog upravljanja kompanijom, zaštite okoliša, a tu je i geopolitički rizik s obzirom da kompanija posluje u turbulentnom području arapskog poluotoka. Stoga je saudijska vlada kupnju dionica Aramca postavila kao domoljubni zadatak.

Presedan na burzi
Reuters navodi da je 4,9 milijuna saudijskih malih ulagača upisalo dionice Aramca, od čega je njih 2,3 milijuna u dobi između 31 i 45 godina života. Ukupno je potražnja malih ulagača dosegla 12,6 milijardi dolara. Podsjetimo, saudijskim građanima ponuđeno je 0,5 posto kompanije, odnosno trećina izdanja što je pravi presedan u odnosu na prijašnje izlaske na burzu saudijskih kompanija. Interes građana potaknule su i banke ponudom povoljnih kredita za kupnju dionica.

Potražnja institucionalnih investitora, uključujući saudijske fondove i kompanije, dosegla je 106 milijardi dolara. Kada se sve zbroji, ni interes domaćih i arapskih ulagača nije bio osobit. Za usporedbu, nedavna dokapitalizacija Alibabe na Hongkonškoj burzi privukla je 40 puta veću potražnju od broja ponuđenih dionica. Aramco za 2020. planira isplatiti dividendu od 75 milijardi dolara.  

Komentirajte prvi

New Report

Close