Opet su se okrenuli dionicama, dnevno ih kupuju i prodaju za 154 milijarde dolara

Autor: Tomislav Pili , 06. rujan 2021. u 07:13
Foto: Reuters

Ulagače je na ‘otkrivanje’ dionica motivirao regulatorni pritisak na nekretnine i kriptovalute.

Nakon što su se donedavno lukrativne investicijske opcije, poput nekretnina i kriptovaluta, našle pod regulatornim pritiskom, kineski mali investitori opet su se okrenuli dionicama.

Kako prenosi CNBC, od kraja srpnja dnevni promet dionicama kompanija iz kontinentalnog dijela Kine uobičajeno se kreće iznad bilijun juana (154,6 milijardi dolara). Štoviše, sredinom tjedna dosegnuo je najviši ovogodišnji iznos od 1,7 bilijuna juana.

Dvostruko više

Službene statistike pokazuju da je to dvostruko viši promet od prosječnog dnevnog u posljednje dvije godine koji je iznosio 840 milijardi juana. Samo prošle srijede promet na Šangajskoj burzi dosegnuo je 842,2 milijarde juana i bio je najviši od srpnja 2015. kada je tamošnje tržište proživjelo veliki pad vrijednosti.

Šest godina kasnije snažan pritisak kineskih regulatora dogodio se u cijelom nizu sektora, od “rudarenja” kriptovaluta, preko tehnološkog do obrazovnog sektora. U pozadini je politički zahtjev za “zajedničkim prosperitetom” – umjerenom blagostanju za sve građane, a ne velikom bogatstvu malog broja milijardera.

65

posto imovine kineskih kućanstava bio je 2018. u nekretninama

Ting Lu, glavni ekonomist za Kinu u japanskoj banci Nomura, smatra da će se novi politički smjer reduciranja nejednakosti najviše osjetiti u nekretninskom sektoru.

Skok cijena nekretnina proteklih godina privukao je brojne špekulante i stvorio financijski problem kućanstvima. Kineske vlasti posljednjih su godina često isticale kako su “kuće za stanovanje, a ne špekuliranje”.

Oko 65 posto imovine kineskih kućanstava bilo je 2018. uloženo u nekretnine, nasuprot 49 posto u SAD-u. To sugerira da bi se velik iznos kapitala kineskih građana mogao sliti u dionice.

“Ulaganje u nekretnine definitivno nije u modi. Nakon što su vlasti pooštrile i regulativu na transakcije kriptovalutama, malo je izbora gdje bi taj novac mogao otići”, kaže Schelling Xie, stariji analitičar u Stansberry China.

Stiže nova burza

U tom kontekstu ne čudi što kineske vlasti namjeravaju dodatno osnažiti burzovnu infrastrukturu u zemlji. Prema prošlotjednoj najavi predsjednika Xi Jinpinga, u Pekingu će se osnovati nova burza na kojoj će se trgovati dionicama malih i srednjih poduzeća.

Iako Jinping nije naveo detalje plana, vodstvo Kineske regulatorne komisije za vrijednosne papire (CSRC) poručilo je da najava otvara “uzbudljive mogućnosti”. “Mala i srednja poduzeća mogu napraviti velike stvari”, ističu regulatori.

Sustav registracije za trgovanje bit će po njihovim riječima na šangajskom tržištu STAR, koje mnogi tumače kao odgovor Kine na američki Nasdaq, specijaliziran za tehnološke kompanije.

Kina trenutno ima burze u Šangaju, financijskom središtu, i u Shenzhenu, koji je stekao nadimak kineske Silicijske doline. Iako je otvaranje treće burze načelno dobra vijest za gospodarstvo, smatraju analitičari, dovest će do konkurencije među tržištima i odljeva dijela kapitala iz Šangaja i Shenzena.

Komentirajte prvi

New Report

Close