Ove godine na burzi izgubili 2,4 bilijuna dolara, mnogi ulagači bježe s tržišta

Autor: Tomislav Pili , 01. siječanj 2019. u 09:59
Šangajska burza bilježi četvrtinu manju vrijednost indeksa/REUTERS

Nekoliko je razloga za takav pad prometa. Prvi je značajno povlačenje špekulanata koji su kupovali dionice namjenskim margin kreditima.

Među velikim svjetskim burzama najlošiji rezultat ove je godine ostvarila Šangajska burza. U odnosu na početak 2018. indeks te burze završit će godinu s četvrtinom manjom vrijednošću čime je ostvario najlošiji rezultat među značajnijim globalnim dioničkim mjerilima.

Nema zaklona 
Međutim, koliko su trgovinske napetosti utjecale na kineske dionice mnogo bolje ilustrira podatak da je tržišna kapitalizacija Šangajske burze ove godine smanjena za 2,4 bilijuna dolara, zaključno s 27. prosincem. Prema podacima Bloomberga, radi se o najvećem gubitku na kineskim dioničkim tržištima otkako je ta agencija 2002. započela prikupljati tu vrstu podataka.

Posljednji tako veliki gubitak vrijednosti kineskih dionica dogodio se tijekom financijske krize prije 10 godina kada se indeks Šangajske burze stropoštao za 65 posto. U takvim okolnostima nijedan sektor nije mogao pružiti investitorima zaklon od gubitaka. Svih 10 sektora unutar CSI 300 indeksa izgubilo je na vrijednosti što se nije dogodilo od 2011. godine. Radi se o dijametralno suprotnoj situaciji nego prošle godine kada su svi sektori ostvarili povećanje vrijednosti.

 

75 dioničkih

fondova ove je godine prestalo s radom u Kini

Međutim, ono što bi kineski financijski sektor trebalo posebno zabrinuti čak i nije toliko pad cijena dionica, već značajno kopnjenje burzovnog prometa. Štoviše, ovako slab interes Kineza za dionice nije zabilježen već godinama. Prosječan dnevni promet na burzama u Šangaju i Shenzenu ove je godine pao na 369 milijardi juana, odnosno 54 milijarde dolara što je najniža razina u četiri godine. Prošloga četvrtka protrgovano je vrijednosnicama za tek 264 milijarde juana što je desetina prometa u odnosu na vrhunac 2015. godine.

Nekoliko je razloga za takav pad prometa. Prvi je značajno povlačenje špekulanata koji su kupovali dionice namjenskim margin kreditima. Naime, kineska vlada pokušava zauzdati rast zaduživanja, što se počelo odražavati na margin kredite. Prošlotjedni podaci pokazuju kako razina plasiranih kredita za kupnju dionica iznosi 756 milijardi juana što je tek trećina u odnosu na vrhunac euforije za dionicama prije tri godine.

Gubitak interesa 
Drugi je razlog rezultat pada cijena dionica. Mnogi su ulagači izgubili novac ili su obeshrabreni padom burzovnih indeksa, pa povlače novac što dovodi do propasti investicijskih fondova. Bloombergovi podaci pokazuju da se ove godine u Kini ugasilo čak 75 dioničkih investicijskih fondova što je najviše od 2007. kada su ti podaci postali javno dostupni. O kakvom se "pokolju" među fondovima ove godine radi dovoljno govori podatak da je u proteklih 11 godina ukupno ugašeno 88 dioničkih fondova.

Gubitku interesa za dionica pomoglo je i znatno slabiji rast novouvrštenih dionica. Dionice iz početnih ponuda u prosjeku su u prvom mjesecu trgovanja porasle 193 posto što je upola slabije nego 2016. i najlošije u četiri godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close