Kineske tehnološke dionice povlače u ponor i američke?

Autor: Tomislav Pili , 21. kolovoz 2018. u 15:24
FANG skupina posljednjih je godina pokretač rasta cijelog tržišta/REUTERS

Analitičari se pribojavaju kratkoročnog negativnog efekta rasprodaje Tencenta, Baidua i Alibabe.

Oštar pad cijena dionica kineskih internetskih kompanija potaknuo je razmišljanja hoće li uskoro uslijediti i rasprodaja američkih tehnoloških dionica, glavne uzdanice Wall Streeta posljednjih godina.

Iako su krajem srpnja proživjele pravi potop, tehnološke dionice i dalje će igrati glavnu ulogu na burzama u idućih dvije do tri godine, smatraju američki analitičari, a prenosi Reuters.

 

-1,5 posto

vrijednosti izgubila je u 2018. najveća društvena mreža

Ostao samo AG 
S obzirom da je Netflix 22 posto niže od rekordne vrijednoti dosegnute u srpnju, a skandali sa zaštitom privatnosti korisnika gurnuli su cijenu Facebooka u minus za ovu godinu, analitičari se pitaju je li od skupine FANG (Facebook, Amazon, Netflix i Google), ostao samo AG. Naime, Amazon je prošlog utorka dosegnuo rekordnu cijenu od 1919 dolara, a za ovu godinu bilježi rast vrijednosti preko 60 posto.

 

65 posto

ovogodišnjeg rasta cijene bilježi Netflixova dionica

Rast cijene Googlea, odnosno njegova holdinga Alphabet, nije toliko eksplozivan, ali je i dalje na respektabilnih 16 posto. No, tehnološki sektor i dalje je najzanimljiviji ulagačima. Dok šire tržište izraženo indeksom S&P 500 bilježi sedam posto rasta, tehnološko S&P 500 mjerilo u plusu je 16 posto. Razlog za zabrinutost dio analitičara sada vidi u Tencentu, tehnološkoj kompaniji kojoj tepaju da je "kineski Facebook".

 

61 posto

skočila je ove godine vrijednost Amazona na burzi

Ta se dionica posljednjih dana našla u fokusu negativnog sentimenta investitora nakon objave prvog smanjenja dobiti u 13 godina. U odnosu na rekordnu vrijednost 23. siječnja, Tencentova dionica danas vrijedi trećinu manje, odnosno 350,80 hongkonških dolara. "Tencent je dobar pokazatelj globalnog rasta i rizika. Ovih dana, kada sve može postati pokretač tržišta, ako jedna dionica 'ode', sve mogu otići", ocjenjuje Joel Kulina, broker Wedbush Securitiesa.

Dobre i (pre)skupe
Uz Tencent, od kraja lipnja dionice Baidua i Alibabe izgubile su 11, odnosno sedam posto. Iako su kratkoročne oscilacije moguće, FANG dionice u iduće dvije do tri godine i dalje će igrati veliku ulogu na američkom tržištu, iako su skupe, smatra Jake Dollarhide, izvršni direktor Longbow Asset Managementa.

 

15,4 posto

ojačala je cijena dionice Alphabeta

Prema podacima Thomson Reutersa, omjer cijene i zarade za S&P 500 iznosi relativno povoljnih 16,5, nasuprot 18,6 posto zabilježenih na rekordnoj vrijednosti u siječnju. Tehnološkim S&P-om 500 trguje se po omjeru od 18,7, nasuprot 19,6 s kraja siječnja. Amazon se primjerice trguje po 87 godišnjih dobiti, što je najniže u zadnjih godinu dana. No, trguje se i po 3,5 očekivana godišnja prihoda što je najviša razina ikada.

Komentirajte prvi

New Report

Close