HT drugi put zaredom dionica godine, Burza od 1. siječnja u velikim promjenama

Autor: Lucija Špiljak , 16. prosinac 2021. u 11:20
Vicenco Jerković, Matko Maravić, Nikola Dujmović, Martina Dalić, Daniel Daub i Velimir Šonje / FOTO: Tomislav Miletić/PIXSELL

Zagrebačka burza jučer po 10. put dodijelila godišnje nagrade.

Na 10. dodjeli nagrada Zagrebačke burze, dionica Hrvatskog Telekoma drugu godinu zaredom proglašena je dionicom godine. U ovoj specifičnoj kategoriji, koja čini kombinaciju mišljenja članova koji nominiraju dionice i stava javnosti, HT se našao u konkurenciji sa Spanom, Atlantskom plovidbom, Podravkom i Valamar Rivierom.

Najlikvidnija Podravka

Odbor za nagrade Zagrebačke burze dodijelio je nagrade u ukupno sedam kategorija, razmatrajući objektivne statističke kriterije i ukupan doprinos edukaciji i razvoju na tržištu kapitala.

Nagrada za dionicu s najvećim prometom pripala je društvu Podravka. U kategorijama dionice s najvećim porastom cijene i dionice s najvećim porastom prometa nagrade je dobila Atlantska plovidba d.d. koja je ujedno jučer proslavila 66 godina od osnutka. Desetu godinu zaredom priznanje za člana godine otišlo je tvrtki Interkapital vrijednosti papiri.

Uslijedile su kategorije s kvalitativnom komponentom, uz HT čija je dionica proglašena dionicom.

Akademija Zagrebačke burze od 2010. godine dodjeljuje tvrtkama priznanja kako bi nagradila doprinos edukaciji o tržištu kapitala. Kroz Akademiju, koja je pokrenula oko 80 programa, prošlo je dosad oko 10.000 polaznika. Kako su istaknuli, žele poticati financijsku pismenost među ljudima. Ove godine za doprinos edukaciji nagradili su ekonomskog analitičara Velimira Šonju koji je pokrenuo Ekonomski lab.

‘Spanova školski odrađena javna ponuda dionica’

Tvrtka Span dobila je nagradu za doprinos razvoju tržišta kapitala, a njihov je izlazak na tržište ove godine dobio pohvale stručnjaka. Tom je prilikom ravnateljica Ekonomskog instituta Tajana Barbić istaknula kako je to u potpunosti zasluženo jer se, nakon školski odrađene javne ponude dionica, dionica Spana već u studenom uvrstila na peto po prometu na ZSE.

“Dionica Spana je dakle već ostvarila očekivanja vezana uz oživljavanje trgovanja i ulagačkih prilika. Institucionalni ulagači svakako su prepoznali potencijal ove dionice, ali bilo bi poželjno kad bi to učinili i mali ulagači, koji tradicionalno nisu zainteresirani za ulaganja na tržištu kapitala. Najveći doprinos Spana je pružanje pozitivnog primjera ostalim kompanijama iz tehnološkog sektora, koje su u primjerenoj fazi životnog ciklusa.

Nadajmo se da će takve kompanije slijediti Span i ponuditi svoje dionice te si osigurati financiranje na domaćem tržištu kapitala. Takav razvoj događaja povoljan je za kompanije, domaće tržište kapitala te ulagače kojima se omogućuje ulaganje u takozvane ‘growth’ dionice koje karakterizira veliki broj poslovnih mogućnosti i prilika za rast po većim stopama u odnosu na tržište”, smatra Barbić.

Tvrtka PwC Hrvatska je Ini uručila nagradu za izgradnju povjerenja javnosti u smislu kvalitete izvještavanja i transparentnosti.

Trideset godina rada Zagrebačke burze

Osim 10. jubilarne dodjele nagrada, Zagrebačka burza obilježila je svojih 30 godina rada na tržišta kapitala u Hrvatskoj. Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić predstavila je ukratko pregled 2021. te istaknula da je godinu obilježio povećani interes društava za uvrštenjem na Zagrebačku burzu. Najavila je i novitete koji kreću s 1. siječnja.

“Prošla godina bila je prva puna godina trgovanja s ETF-ovima. U godinu dana imali smo 43 milijuna kuna prometa s ETF-ovima koji danas imaju tržišnu kapitalizaciju od gotovo deset milijuna eura, što pokazuje da se stvorio novi instrument prilagođen za retail investitore. Tu je i povećana aktivnost Hanfe u odobrenju prospekata. Imali smo tri nova izdanja na uređenom tržištu, tri dokapitalizacije i pet obveznica. Sa strateškog stajališta stekli smo dodatni udio na Makedonskoj burzi od sedam posto. Bavili smo se i pripremom strategije za sljedećih pet godina, a promjene na financijskom tržištu su puno brže nego bi to bilo tko mogao očekivati.

Od 1. siječnja sljedeće godine očekujemo velike promjene na tržištu kapitala. Jedna je interna – naš IT tim napravio je softver za nadzor trgovine koji ćemo implementirati u Hrvatskoj i Sloveniji. Od suradnje s Ljubljanskom burzom, koja traje već šest godina, puno tehničkih aktivnosti i preduvjeta za trgovinu obavljaju IT stručnjaci u Zagrebu. Nadalje, tržište će u sljedećoj godini obilježiti početak rada CCP-a za koji se ljudi na tržištu aktivno pripremaju zadnjih mjeseci. Tako ćemo stvoriti preduvjet da sljedeće godine sa svim aktivnostima očekujemo ulazak u eurozonu, koja će sigurno donijeti pozitivno okruženje za hrvatsko tržište kapitala”, poručila je Ivana Gažić.

Predsjednik Uprave Hanfe Ante Žigman naglasio je neke od najvažnijih zakonodavnih stavki kojima će se baviti sljedeće godine – Zakon provedbi uredbe europskim pružateljima usluga skupnog financiranja, odnosno crowdfunding, zatim Zakon o nadzoru pokrivenih obveznica, Zakon o provedbi uredbe o paneuropskom osobnom mirovinskom proizvod, te Zakon o provedbi uredbe o okviru za oporavak i sanaciju CCP-a. Uz pitanje zelenog financiranja i zelene tranzicije, glavna će tema biti pitanje eura, a s time i tržišna infrastruktura i dvojno iskazivanje cijena.

Na kraju hibridnog događanja Hrvatska gospodarska komora dodijelila je na kraju Zagrebačkoj burzi priznanje povodom 30 godina rada.

Komentirajte prvi

New Report

Close