HPB s najvećom dobiti u povijesti od 170 milijuna kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 30. listopad 2019. u 22:00
Broj klijenata u segmentu malih i srednjih poduzeća povećan je 40 posto/Patrik Macek/PIXSELL

Iz banke su istaknuli kako su u devet mjeseci ostvarili odlične rezultate u svim prodajnim segmentima.

Hrvatska poštanska banka (HPB) u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je neto dobit od 170,4 milijuna kuna, što je 38,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestili su u srijedu iz te banke.

Kako ističu u priopćenju, to predstavlja najbolji rezultat od osnivanja, a iz HPB-a kažu da su ostvarili odlične rezultate u svim prodajnim segmentima, uključujući i izniman uspjeh sa subvencioniranim stambenim kreditima, modelom koji se provodio u suradnji s APN-om. 

Rast operativne dobiti 
Operativna dobit je tako porasla 18,8 posto ili 45 milijuna i dosegla 284 milijuna kuna, neto kamatni prihod veći je 4,5 posto, a za isti postotni iznos porastao je i neto prihod od provizija i naknada. S druge strane, operativni troškovi su porasli 6,4 posto, u skladu s realizacijom pripajanja Jadranske banke te strateškim projektima koji su pokrenuti s ciljem optimizacije procesa odnosno postizanja ušteda, kažu iz HPB-a.

 

1,4 mlrd.

kuna kredita plasirao je HPB stanovništvu

Imovina HPB-a 30. rujna iznosila je 24,2 milijarde kuna ili 13,7 posto više nego krajem 2018. Ukupni bruto krediti su porasli 13,9 posto, na 14,2 milijarde kuna, uz povećanje u svim segmentima poslovanja. Depoziti stanovništva i gospodarstva nastavljaju rast što, smatraju u banci, ukazuje na povjerenje klijenata i stabilnu depozitnu bazu uz snažan utjecaj integracije Jadranske banke. Depoziti stanovništva rasli su tako za 13,7 posto, depoziti gospodarstva 1,3 posto, a ukupni depoziti su dosegli 20,4 milijarde kuna.

Udjel na tržištu 5,5% 
Ukupni krediti stanovništvu porasli su oko 750 milijuna kuna u odnosu na kraj 2018. godine, pri čemu stambeni krediti za 14,9 posto. U devet mjeseci HPB je tako plasirala oko 1,4 milijardi kuna stanovništvu, a ističu izvrstan rezultat sa subvencioniranim stambenim kreditima, kojih je odobreno 627, 155 posto više u odnosu na prošlu godinu, s volumenom od gotovo 400 milijuna kuna.

Tako je udio banke koja ima 5,5 posto tržišta u programu APN-a dosegao visokih 15 posto.

"Uspjeh je utoliko veći jer je u 80 posto slučajeva riječ o novim klijentima HPB-a", kažu iz HPB-a. Porast kredita u segmentu velikih poduzeća i javnog sektora iznosi 385 milijuna kuna, a u segmentu malih i srednjih poduzeća (SME) čak 536 milijuna kuna u odnosu na kraj 2018., s povećanjem broja klijenata za više od 40 posto, navode iz banke. Predsjednik uprave Marko Badurina je poručio da će dobri rezultati poslovanja za devet mjeseci omogućiti Upravi da se u četvrtom kvartalu na odgovarajući način posveti i drugim izazovima i prioritetima, s ciljem osiguravanja konkurentnosti banke u nadolazećem razdoblju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close