Europske burze oporavljaju se sporije od američkih od koronašoka

Autor: Tomislav Pili , 03. svibanj 2020. u 22:00
Paneuropski STOXX 600 ojačao je 21% od ožujka, a američki S&P 500 za 30%/REUTERS

Analitičari očekuju da će ove godine zarade kompanija iz STOXX 600 pasti za 23 posto, dok će one iz S&P-a 500 imati 19 posto manju dobit.

Američko dioničko tržište još je jednom nadmašilo europsko, barem kada je riječ o povećanju cijena dionica. Kako piše Bloomberg, u odnosu na najnižu razinu dosegnutu u ožujku, američki dionički indeks S&P 500 vinuo se 30 posto.

Istovremeno, paneuropski STOXX 600 ojačao je 21 posto iako je tijekom globalne rasprodaje izazvane pandemijom koronavirusa potonuo više od američkog pandana.

Razloga je nekoliko. Prvi je što na europskom dioničkom tržištu prevladavaju ciklični sektori, poput banaka i energetskih kompanija koje slabije stoje tijekom ekonomskih kriza.

Drugi je razlog što je velik broj europskih kompanija najavio rezanje dividendi. Investitori su također bili razočarani iznosom monetarnih i fiskalnih poticaja s obzirom da se Europa suočava s najdubljom recesijom u modernoj povijesti.

S druge strane, djelomični oporavak svjetskih burzi predvodile su kompanije sa stabilnim rastom prihoda i čvrstom bilancom. Američki tehnološki sektor pojavio se kao jedan od najvećih dobitnika takvog trenda.

Pet najvećih američkih tehnoloških kompanija čine 18 posto tržišne kapitalizacije indeksa S&P 500. S druge strane, tih pet kompanija vrijedi dvostruko više od svih sastavnica britanskog indeksa FTSE 100 i pet puta više od njemačkog DAX-a.

Nathan Thooft, analitičar Manulife Investment Managementa, ističe za Bloomberg da europskom tržištu nedostaje katalizator.

Naime, analitičari očekuju da će ove godine zarade kompanija iz STOXX 600 pasti za 23 posto, dok će one iz S&P-a 500 imati 19 posto manju dobit.

K tome, Europska središnja banka procjenjuje da bi BDP eurozone u 2020. mogao pasti i do 12 posto, a gospodarstvo se neće vratiti na lanjske razine do kraja 2022. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close