Europske burze na najvišoj razini u dva tjedna

Autor: Poslovni dnevnik , 27. lipanj 2022. u 22:00
Paneuropski STOXX 600 indeks oko 13 sati bio je u plusu 0,6 posto/Reuters

Središnje banke diljem svijeta, naime, već su poduzele korake na suzbijanju inflacije, koju potiču rastuće cijene hrane i energije ponajviše zbog rata u Ukrajini.

Na europskim burzama najvažniji indeksi u ponedjeljak su ojačali, nastavivši s pozitivnim trendom nakon snažnog prošlotjednog oporavka te su sada na najvišim razinama u zadnja dva tjedna.

Paneuropski STOXX 600 indeks oko 13 sati bio je u plusu 0,6 posto, nastavivši uspon nakon što je u petak skočio za 2,6 posto, ostvarivši najbolju dnevnu izvedbu u više od tri mjeseca.

Svi sektorski dionički indeksi bili na dobitku, a najviše proizvođača sirovina, za 2,9 posto, koji se oporavlja nakon nedavnih oštrih gubitaka uslijed straha od globalne recesije.

Istodobno, frankfurtski DAX bio je u plusu 0,8 posto, na 13.225 bodova, pariški CAC za 0,2 posto, na 6085 bodova, a londonski FTSE indeks za 0,6 posto, na 7252 bodova.

Iako trenutno vlada pozitivno ozračje na europskim burzama, investitori i dalje procjenjuju koliki rizik za gospodarstvo predstavljaju visoka inflacija i gospodarsko usporavanje zbog zaoštravanja monetarne politike.

Središnje banke diljem svijeta, naime, već su poduzele korake na suzbijanju inflacije, koju potiču rastuće cijene hrane i energije ponajviše zbog rata u Ukrajini. Izgledi za još agresivnijim dizanjem kamatnih stopa i dalje plaše investitore, zbog mogućeg izbijanja recesije.

Za nove smjernice investitori će pratiti nove vijesti sa sastanka na vrhu skupine G7 – SAD-a, Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Japana, na kojem se raspravlja o situaciju u Ukrajini i globalnom gospodarstvu.

I na azijskim burzama jučer su indeksi nastavili rasti, pri čemu je tokijski Nikkei ostvario dobitak od 1,43 posto, na 26.871 bod. Tamošnji ulagači se nadaju da će inflacijski pritisci uskoro popustiti, pa središnje banke neće biti previše agresivne u povećanju kamatnih stopa.

Komentirajte prvi

New Report

Close