Europske burze bez sape nakon šest dana uspona

Autor: Poslovni dnevnik , 09. veljača 2021. u 21:59
Njemački indeks DAX oko 15 sati gubio je 0,3 posto vrijednosti te se spustio na 14.023 boda/REUTERS

Najviše su pale cijene dionica automobilskih i kompanija koje pružaju komunalne usluge.

Unatoč pozitivnom raspoloženju na Wall Streetu i u Aziji, na europskim burzama u utorak su najvažniji indeksi oslabili, prekinuvši 6-dnevni uspon, dok su u fokusu investitora pandemija koronavirusa i isporuke cjepiva.

Paneuropski Stoxx 600 oko 15 sati bio je u minusu 0,14 posto, nakon što je od početka mjeseca ojačao gotovo 4 posto.

Među pojedinim sektorima, najviše su pale cijene dionica automobilskih i kompanija koje pružaju komunalne usluge, za 0,4 posto, dok su najviše ojačale cijene dionica u sektoru naftnih i plinskih kompanija, za 0,3 posto.

Istodobno, frankfurtski DAX spustio se 0,26 posto, na 14.023 boda, a londonski FTSE ojačao je za 0,12 posto, na 6531 bod, kao i pariški CAC koji je bio u plusu 0,06 posto, na 5689 bodova.

Na europskim burzama oprezno se trgovalo iako su u ponedjeljak na Wall Streetu indeksi dosegnuli nove rekordne razine, na krilima očekivanja novog paketa poticajnih mjera u SAD-u, vrijednog 1,9 bilijuna dolara.

Naime, u Europi pandemija koronavirusa i isporuke cjepiva dominiraju naslovima u novinama, određujući i tržišni sentiment.

Investitori će pratiti i objavu financijskih izvješća kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje, što bi im trebalo dati nove smjernice, nadaju se analitičari.

Komentirajte prvi

New Report

Close