Erste: Prikupljajte Atlantic, rast će i dobit i dividenda

Autor: Tin Bašić , 03. ožujak 2014. u 09:13
Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe/Boris Šćitar/VL/PIXSELL

Iako je likvidnost dionice u 2013. premašila i onu Podravkinu, još uvijek je niska u međunarodnom kontekstu.

Investitorima savjetujemo prikupljanje dionice Atlantic grupe čija je ciljana cijena 895 kuna, smatra analitičarka Erste grupe Vladimira Urbankova.

Iako je likvidnost Atlanticove dionice u 2013. značajno porasla i premašila onu Podravkinu, još uvijek je niska promatra li se međunarodni konkest. Zbog toga su analitičari Erstea prvo odredili ciljanu cijenu dionice od 995 kuna, a onda je smanjili za deset posto na spomenutu razinu.

"Revidirana 12-mjesečna ciljana cijena od 895 kuna sugerira da dugoročna očekivanja kompanije još uvijek nisu ugrađena u cijenu. I dalje se držimo preporuke 'prikupljati'. Iako nije riječ o niskoj cijeni, vjerujemo da s obzirom na konkurentnost kompanije, pouzdanost vodstva i transparentnost, zaslužuje biti na visokoj razini, kao i slične tvrtke tog sektora", smatra Urbankova. Isto tako, dioničari Atlantica mogli bi imati još više razloga za optimizam. Naime, austrijska banka smatra da će dividenda za poslovnu 2013. biti 10 kuna po dionici (što je za kunu više od one za poslovnu 2012.), dok bi za 2014. mogla biti 13 kuna, a 2015. godine 15 kuna. Ovo je, inače, četvrta analiza zaredom u kojoj austrijski Erste ulagačima daje preporuku "prikupljati".

Prema posljednjim poslovnim rezultatima koje je Atlantic objavio početkom prošloga tjedna, prošla je godina bila poprilično uspješna. Prihod od prodaje porastao je 2,5 posto na 5,05 milijardi kuna, EBITDA za 2,7 posto na 590,8 milijuna, dok je neto dobit skočila impresivnih 252,8 posto na 194,9 milijuna. Slijedom toga, ni ova godina ne bi trebala biti loša, smatra Ersteova analitičarka. "Dugoročni izgledi kompanije izgledaju solidno i obećavajuće, pogotovo ako se promatraju manji financijski pritisci kao posljedica sve bolje makroekonomske situacije na SEE tržištima, kao i sve povoljnije cijene roba", smatra Urbankova. Stoga za 2014. predviđaju da će neto dobit Atlantica biti 229,3 milijuna kuna što bi bio rast od 17,6 posto.

Komentari (10)
Pogledajte sve

Upamtio sam tu Urbankovu kao veliku navlakaušu. Npr. kako se razbacivala prognozama za Podravku http://www.poslovni.hr/burze/erste-vec-treci-put-snizio-ciljanu-cijenu-podravke-223395 prvo navlači ljude pričajući im bajke o 375 kunića/kom a nakon toga samo reže, reže, reže…mislim da joj je zadnja ciljana cijena 252 kn za Podravku. Tako da je bolje savjet zatražiti od babe vračare.

ja mislim da nije precijenjena, no to ovisi o stilu ulaganja. po meni skupe dionice bit će još skuplje, jeftine još jeftinije. tko je dovoljno bogat da ne kupuje jeftino na kraju će dobro proći. meni se druge stvari kod ove dionice ne sviđaju, ali to sad nije tema. mislim da oni dobro i kvalitetno posluju, jedino moraju poraditi na očuvanju kvalitetnog kadra i privlačenju novih kvalitetnih ljudi. potencijal je velik, tu nema spora.

Uostalom, ukoliko gospoda misli da dionica vrijedi više. Neka sami kupe [emo_smijesak]

Kupovinom dionice kupujete njezino buduće poslovanje. A u tom slučaju, ATGR je sve osim precijenjena. Pogledajte brzinu kojom se smanjuju obveze. Jednakom brzinom će rasti knjigovodstvena vrijednost, pa kad jednom EPS bude oko 100 kn i BKVS oko 1000 kn, da li će i onda biti precijenjena??

Kupovinom dionice kupujete njezino buduće poslovanje. A za par godina ćemo vidjeti koliko jeftino su ovi “danas” kupovali.

New Report

Close