Erste već treći put snizio ciljanu cijenu Podravke

Autor: Tin Bašić , 03. prosinac 2012. u 22:01
Zbog recesije su smanjena očekivanja ovogodišnje bruto marže Podravke sa 39,8% na 38,5%/PIX

U veljači 2011. smatrali su da će cijena iznositi 375 kuna, krajem rujna revidirana je na 312 kuna, a krajem siječnja ciljali su na 290 kuna.

Manje ohrabrujući makroekonomski pokazatelji kao i kratkoročni "udarci" uzrokovani trenutnim restrukturiranjem, razlozi su zbog kojih su analitičari Erste grupe smanjili ciljanu cijenu dionice Podravke, smatraju da će ona za godinu dana iznositi 285 kuna. To je 5,5 posto više od referentne cijene od 270 kuna koju su koristili analitičari, a koja je bila zaključna prošle srijede na burzi. Ovo je treći put zaredom da Erste smanjuje očekivanja oko Podravke. Lani u veljači smatrali su da će vrijednost dionice iznositi 375 kuna da bi krajem rujna smanjili očekivanja na 312 kuna, a u siječnju ove godine dodatno su snizili cijenu na 290 kuna.

'Dugoročno stabilno'
"Iako i dalje vjerujemo da su dugoročni izgledi kompanije stabilni, nakon nedavnog rasta cijene dionica na burzi, smatramo da su ta očekivanja već uračunata u cijenu. Prema tome, smanjili smo preporuku ulagačima s prikupljati na držati", stoji u analizi koju potpisuje Vladimira Urbankova. Od početka rujna Podravkina dionica bilježi gotovo konstantan rast kada je sa 210 kuna i uz povremene kratkotrajne korekcije, početkom studenoga dosegnula je gotovo 280 kuna. No od tada pada, a u ponedjeljak je zaključena na 275 kuna. Analitičarka Erstea kaže da je izmijenila očekivanja kretanja prodaje i s obzirom na "sporiji tempo rasta segmenta hrane i pića". Sve veći pritisci na cijene proizvoda zbog  rasta troškova sirovina, kao i sve veća osjetljivost potrošača zbog pada kupovne moći, uzrokovali su smanjenje prihoda od prodaje. Urbankova smatra da će ti prihodi u ovoj godini iznositi 3,63 milijarde kuna, što je gotovo za 100 milijuna manje od očekivanja u prethodnoj analizi.  Procjenjuju da će neto dobit u 2012.  biti  44% manja i iznositi 71,7 milijuna kuna. Zbog recesije je Urbankova smanjila i očekivanja ovogodišnje bruto marže sa 39,8 posto na 38,5 posto, dakle, ističe da Podravka sve manje zarađuje u odnosu na troškove proizvodnje. U idućoj godini, bruto marža trebala bi iznositi 39%, što je za jedan postotni bod manje od dosadašnjeg očekivanja. Podravka trenutno provodi i program zbrinjavanja radnika, što analitičarka pozdravlja iako tvrdi će to stvoriti pritisak na profitabilnost.

Benefiti restrukturiranja
"Budući da će se gospodarska situacija iduće godine blago poboljšati, a trebali bi se vidjeti prvi benefiti restrukturiranja, očekujemo da će prodaja porasti za tri posto na 3,74 milijarde kuna, dok će neto dobit porasti za 69 posto na 121,3 milijuna", zaključuje Urbankova.

Komentirajte prvi

New Report

Close