Domaće dionice ove godine donijele 17 posto povrata

Autor: Tomislav Pili , 30. rujan 2019. u 07:46
Blagotvorni utjecaj povećanja likvidnosti na tržište i dalje traje, Foto: MARIN TIRONI/PIXSELL

Ulijevanje likvidnosti produžilo pozitivni niz CROBEX-a na treći tjedan.

Ulijevanje stotina milijuna kuna likvidnosti kroz otkup dionica Kraša prošloga je tjedna vrlo blagotvorno djelovao na domaće dioničko tržište, ako je suditi po skoku vrijednosti indeksa CROBEX. S obzirom da se u petak zaustavio na 1978 bodova što je 4,15 posto više na tjednoj razini.

Pad na 1000 kuna

Zahvaljujući tome, indeksi su na putu dobitaka treći tjedan zaredom. Kraševa dionica i u petak je bila najlikvidnija, prikupivši 32,7 milijuna kuna prometa, ali se njome trgovalo po 4,7 posto nižoj cijeni nego dan ranije. Naime, trgovanje je otvoreno po 1050 kuna, a tijekom trgovinskog dana cijena je oscilirala u rasponu od 1000 do 1060 kuna. Kraj trgovanja trenutno najpopularnija vrijednosnica na domaćem tržištu dočekala je na 1000 kuna.

 

13,1posto

rasta ove godine bilježi CROBEX indeks

Podsjetimo, dionice te kompanije u fokusu su ulagača od 9. rujna kada je najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija braća Pivac, najavila ponudu za preuzimanje. Kraš je u četvrtak izvijestio da Kappa Star Limited nema namjeru objavljivanja dobrovoljne ponude za tu kompaniju. Ta ciparska tvrtka, u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, posljednjih je tjedana pojačano kupovala dionice Kraša, pa je prešla prag od 15 posto vlasničkog udjela u Krašu.

Potražnja za dionicama

Međutim, sasvim solidan rast CROBEX-a u petak od 0,97 posto zasluga je potražnje za drugim dionicama. Prvenstveno se to odnosi na Hrvatski telekom koji je na prometu od 4,2 milijuna kuna ojačao 2,4 posto na 168,50 kuna te povlašteno izdanje Adrisa koje je poskupilo 2,3 posto na 494 kune na prometu od 3,3 milijuna kuna.

Povećani interes ulagača za dionicama rezultirao je dvoznamenkastim rastom CROBEX-a za ovu godinu, preko 13 posto. Ako se rastu cijene pribroje i dividende, domaće dionice ove su godine donijele 17,1 posto prinosa, koliko je ojačao CROBEXtr.

Komentirajte prvi

New Report

Close