Dioničko tržište i dalje oprezno jer bi inflacija mogla potrajati

Autor: Poslovni dnevnik , 17. rujan 2023. u 08:21
rema anketi Reutersa, malo je vjerojatno da će Fed početi smanjivati kamate prije travnja iduće godine/Reuters

Podaci o inflaciji usmjeravaju ovotjedno trgovanje na Wall Streetu.

Ovotjedno trgovanje na američkim dioničkim tržišta obilježavaju statistička izvješća o inflaciji koja će ulagačima dati jasniju sliku kojim će putem sljedećih mjeseci krenuti Federalne rezerve.

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Nasdaq indeks blago porasli, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, a trgovalo se oprezno nakon izvješća o inflaciji u SAD-u. Dow Jones oslabio je 0,20 posto, na 34.575 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,12 posto, na 4467 bodova, a Nasdaq indeks 0,29 posto, na 13.813 bodova.

Fed ne želi šokirati
U fokusu ulagača bilo je izvješće o inflaciji, koje je pokazalo da su potrošačke cijene u SAD-u u kolovozu porasle na mjesečnoj razini za 0,6 posto, najviše u ovoj godini, dok su na godišnjoj razini bile veće za 3,7 posto.

4,3

posto iznosila je u kolovozu na godišnjoj razini stopa temeljne inflacije u SAD-u

Jačanje inflacijskih pritisaka ponajviše je posljedica rasta cijena nafte u tom mjesecu. Temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene hrane i energenata, porasla je, pak, u kolovozu 0,3 posto na mjesečnoj, a 4,3 posto na godišnjoj razini, sporije nego mjesec dana prije.

Usporavanje temeljne stope inflacije ohrabrilo je ulagače i podržalo tezu da američka središnja banka neće u rujnu dodatno povećati kamatne stope. “Mislim da Fed ne želi šokirati tržište novim povećanjem kamata za 0,25 postotnih bodova, kada se očekuje da će zadržati kamate nepromijenjene.

Međutim, još koje povećanje kamata do kraja godine nije isključeno”, kaže Victoria Fernandez, strateginja u tvrtki Crossmark Global Investment. U četvrtak se očekivao još jedan pokazatelj kretanja inflacije, indeks proizvođačkih cijena.

Premda se ne očekuje povećanje kamata na predstojećoj sjednici Feda, ulagači su oprezni jer bi razdoblje povišene inflacije moglo potrajati, a to bi značilo i da bi Fed zadržao povišene kamate dulje nego što se očekivalo.

Ništa prije travnja
Prema anketi Reutersa, malo je vjerojatno da će Fed početi smanjivati kamate prije travnja iduće godine. Rastu S&P 500 i Nasdaq indeksa najviše je pridonio rast cijena dionice tehnoloških divova Mete, Tesle, Microsofta i Amazona za više od jedan posto. S druge strane, cijena dionice Applea pala je drugi dan zaredom, za 1,2 posto, nakon što je ta kompanija predstavila novu liniju iPhonea.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,9 posto.

U Hong Kongu su, pak, blago pale. A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kretala se jučer oko 104,63 boda, dok je dan ranije iznosio 104,67 bodova.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0740 dolara, dok je u srijedu iznosila 1,0745 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close