Dionice europskih kompanija ove godine očekuje procvat

Autor: Tomislav Pili , 18. siječanj 2021. u 06:44
Potencijalno bolja izvedba cikličnih dionica veliki je poticaj za europske burze /REUTERS

Europsko tržište znano je po velikom broju dionica cikličkog sektora ovisnih o dobrim ekonomskim vremenima, poput bankovnog i energetskog sektora.

Europske dionice očekuje procvat u 2021. godini uslijed optimističnih očekivanja investitora u vezi globalnog ekonomskog oporavka, smatraju analitičari velikih banaka s Wall Streeta.

Anketa Bloomberga u kojoj su sudjelovala 24 analitičara pokazala je da su financijaši optimistični prema europskim dionicama očekujući da će tijekom ove godine paneuropski STOXX 600 indeks ojačati 4 posto, a STOXX 50 za 5 posto.

Zaostajanje u 2020.

Nakon turbulentne 2020. u kojoj su europske burze znatno zaostale za oporavkom američkog indeksa S&P 500, tržište znano po velikom broju dionica cikličkog sektora ovisnih o dobrim ekonomskim vremenima, poput bankovnog i energetskog sektora, spremno je za uzlet.

Optimizam uslijed dolaska cjepiva i velikodušnih paketa poticaja namijenjenih oporavku vodećih svjetskih gospodarstava, europske dionice mogle bi nadmašiti američke, smatraju u JP Morganu. „Potencijalno bolja izvedba cikličnih dionica, posebno bankovnih i rudarskih, veliki je poticaj za europske burze“, komentirao je za Bloomberg analitičar JP Morgana Mislav Matejka.

„Regija će imati koristi od globalnog ekonomskog oporavka, kao i vjerojatnog pada stope inflacije, slično kao što smo vidjeli 2016. i 2017. godine“, dodaje Matejka.

7147

bodova mogao bi vrijediti britanski indeks FTSE 100 krajem godine što bi značilo da će ojačati 11 posto

Široki raspon predviđanja u anketi pokazuje i podatak da najoptimističniji analitičar, Stephane Barbier De La Serre iz Makor Capital Marketsa predviđa da će STOXX 600 indeks kraj godine dočekati na 16 posto višoj razini.

S druge strane, najpesimističniji je Stephane Ekolo iz TFS Derivativesa koji prognozira pad tog indeksa u 2021. za 7 posto. Valja naglasiti kako su i prijašnjih godina financijski analitičari predviđali bolju izvedbu europskih dionica, ali se to nije ostvarilo uslijed slabijeg rasta profitabilnosti europskih kompanija te političkih tenzija.

„Već smo vidjeli da su dionička tržišta porasla 20 posto od listopada, pa je dio oporavka koji očekujemo ove godine već uračunat“, izjavila je analitičarka Goldman Sachsa Sharon Bell.

Neće do rekorda

Ona prognozira ukupni prinos europskih dionica ove godine od 8 posto, opisujući ga kao dobar rezultat, ali ne osobito vrhunski. STOXX 600 trenutno je 6 posto udaljen od svog predpandemijskog rekorda, a analitičari gotovo jednoglasno smatraju da tijekom ove godine možda neće uspjeti dosegnuti povijesno najvišu razinu.

Ipak, Ankit Gheedia, analitičar dioničkog tržišta u francuskoj banci BNP Paribas i dalje je optimističan ističući kako su profitne marže europskih kompanija pokazale visoku korelaciju sa stopama inflacije, pa bi se europske dionice trebale okoristiti prebacivanjem novca globalnih investitora u cikličke sektore.

„Europa je jedina regija koja je ostala pozadi u posljednjem usponu cijena dionica u pogledu priljeva novca“, dodaje Gheedia. Što se tiče britanskih dionica, analitičari smatraju da će ove godine završiti razdoblje njihova zaostajanja koje je započelo nakon referenduma o brexitu 2016. godine.

U prosjeku predviđaju da će FTSE 100 završiti godinu na 7147 bodova što bi značilo da će ojačati 11 posto. Ayush Tambi iz Citigroupa smatra da će britanskim dionicama na ruku ići kampanja cijepljenja i izblijedjela zabrinutost oko posljedica napuštanja Europske unije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

samo turbo!!

New Report

Close