Deseci milijuna ‘upucani’ u Kraš kompliciraju plan preuzimanja

Autor: Jadranka Dozan , 17. rujan 2019. u 07:11
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tvrdi se da su upravo prvi iz serije milijunskih dnevnih prometa Pivce ponukali da s objavom izađu prije plana.

Dugo na Zagrebačkoj burzi nije viđen stampedo kojemu se posljednjih dana, a posebice jučer, svjedočilo kod dionica Kraša. Jučerašnje je trgovanje  zaključeno je s protrgovanih više od 51.000 dionica i prometom od čak 38 milijuna kuna, a praćeno je eksplozijom cijene koja je nakratko dosegnula i 890 kuna (prošli tjedan zaključen je sa 600), ali je na kraju dan zaključen na 750 kuna.

Serija milijunskih dnevnih prometa započeta dva trgovinska dana uoči burzovne obavijesti o namjeri objave javne ponude za preuzimanje koju je iskazala Mesna industrija Braća Pivac, pokazala se tek zagrijavanjem.

Naime, nakon što je dionicama Kraša u prvih osam mjeseci ostvareno ukupno sedam milijuna kuna prometa, od pretprošlog četvrtka do kraja prošlog tjedna protrgovano je 72 tisuće dionica uz promet od 38 milijuna kuna. Pravi bum dogodio se, dakle, ovog ponedjeljka, a novac koji se u proteklih desetak dana zavrtio u kupoprodajama – ukupno gotovo 77 milijuna – potaknuo je razne teorije i konstrukcije. 

Maštovite teorije
Među njima je neizbježno i ona o mogućem konkurentu MI Pivac i eventualnoj protuponudi, ali našlo se u svemu i maštovitijih zavjereničkih kombinacija. Ni jedna zasad nema čvrsta uporišta, pa ostaje primijetiti da je prema najnovijem ažuriranju liste top 10 dioničara pri Središnjem klirinško depozitarnom društvu na četvrto mjesto, s 2,2 posto dionica, izbio skrbnički račun kod Raiffeisen banke. 

No, imajući u vidu vremenski pomak s kojim se pri SKDD-u vide promjene vlasničkih pozicija, kao i uzlaznu spiralu trgovanja, posve je izvjesno da je tu brojku pregazilo vrijeme i da je "nepoznat netko" zacijelo već dohvatio barem pet posto vlasništva. 

 

Pivac

Smijem reći samo da će za Pivac i radnike Kraša ovo biti jedna svjetska, slatka priča.

Nova formulacija Pivaca
Istodobno, MI Braća Pivac, koja drži 30,73 posto dionica, jučer je po nalogu Hanfe malo preformulirala svoju izjavu s početka prošlog tjedna. U prvotnoj su objavi istaknuli da im je inicijalni plan da se u ponudu ide u zajedničkom djelovanju s Kraševih radnicima-dioničarima okupljenim u Kraš-ESOP (s 18,5 posto dionica u rukama), a da će u slučaju da se s ESOP-om i formalno ne uspostavi "zajedničarski" odnos ponudu dati samostalno.

Iz Hanfe su, međutim, dobili naputak da "ili-ili" nije opcija, već da moraju odmah jasno iskazati jednoznačnu namjeru. Kako, pak, dogovori s Kraš-ESOP-om moraju proći i skupštinsku proceduru, a skupština ESOP tvrtke zakazana je tek za 30. rujna, MI Pivac je u svojoj obavijesti o namjeri davanja ponude za preuzimanje u ovom koraku morao  izostaviti odredbu zakona koja se referira na zajedničko djelovanje. Golemi burzovni prometi mogli bi cijelu priču jako zakomplicirati, posebice ako je doista posrijedi protukandidat "iz zasjede".

 

77 milijuna

kuna zavrtjelo se prometa dionicama Kraša u desetak dana

Prema nekim tumačenjima, upravo su prvi iz serije milijunskih dnevnih prometa MI Pivac zapravo ponukali da sa svojom objavom izađu i prije nego što im je bio plan. U domaćoj investicijskoj zajednici neki su su u detektiranju mogućih konkurenata ponuđača prisjetili i svojedobnih križaljki, u kojima su bili neki strani strateški investitori, ali i npr. Atlantic grupa.

Sve u svemu, i za vodstvo Kraš-ESOP-a i vodstvo samoga Kraša koji se u konačnici moraju očitovati o ponudi ili ponudama nadolazeće vrijeme zasigurno će biti zanimljivo. Iako danas dva najveća dioničara (Pivac i ESOP) usko surađuju i djeluju koordinirano, a računajući i trezorske dionice imaju natpolovičnu kontrolu, eventualna pojava protuponude lako bi mogla razbiti tu većinu. Ili barem natjerati na licitaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close