CROBEX u vrhu burzovnih indeksa srednje i istočne Europe

Autor: Tomislav Pili , 12. lipanj 2019. u 22:00
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Pozitivan trend traje cijelu ovu godinu, ističu financijski analitičari uslijed povoljnije makroekonomske situacije.

Višednevnim rastom koji ga je lansirao na najvišu vrijednost u dvije godine burzovni indeks Zagrebačke burze po ovogodišnjem je rastu u vrhu dioničkih indeksa srednje i istočne Europe.

Time se potvrđuju pozitivni trendovi koji na domaćem tržištu traju cijelu ovu godinu.  CROBEX je u srijedu jačao i šesti dan zaredom, ojačavši oko 14.30 sati za 0,2 posto na 1914 bodova. Zaključno s utorkom, domaće dioničko mjerilo za ovu godinu bilježi 9,3 posto rasta. Prema podacima Bloomberga, u srednjoj i istočnoj Europi od hrvatskog indeksa bolji je samo rumunjski BET koji je u 2019. skočio gotovo 17 posto te makedonski MIB koji je na krilima približavanja te države Europskoj uniji ojačao 10,5 posto.

 

Gažić

Vjerujemo da su poticaj interesu ulagača dobri rezultati naših kompanija.

Na Zagrebačkoj burzi tvrde kako im je drago što svjedoče odličnim performansama CROBEX-a, koji je među vodećima u  SEE regiji.

"Međutim, i ostali indeksi Zagrebačke burze zabilježili su rast. Uža inačica CROBEX10 rastao je 10 posto, a CROBEXtr rastom od 11,4 posto svjedoči da su investitori imali koristi i od dividendnog prinosa. Osobito veseli rast indeksa Vodećeg tržišta CROBEXprime, koji je od početka računanja u veljači ojačao 8,6 posto", ističe predsjednica Uprave Ivana Gažić. Povoljne makroekonomske okolnosti sigurno su imale određenog utjecaja, dodaje čelnica burze, budući da posljednji podaci govore o ubrzavanju gospodarskog rasta, a i povratak u zonu investicijskog rejtinga sigurno je dobra vijest za investitore.

"Vjerujemo da su najveći poticaj interesu investitora vrlo dobri rezultati naših kompanija koje su uspješno 'uhvatile val' pozitivnog ekonomskog okruženja", navodi Gažić.

Pozitivan trend na hrvatskom tržištu kapitala traje cijelu ovu godinu, ističe Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala Erste banke. "Ovo velikim dijelom pronalazi utemeljenje u povoljnijoj makroekonomskoj situaciji, s posebnim naglaskom na daljnjem zauzdavanju javnih financija i zaduženosti te na nastavku, pa čak i ubrzavanju rasta BDP-a, na bazi kojeg rastu i očekivanja o budućim zaradama kompanija listanih na burzi. Svoj doprinos je svakako dalo i podizanje rejtinga, kao svojevrsna potvrda niže premije na rizik, koju su tržišta dobrom izvedbom anticipirala kroz pad prinosa na hrvatske državne obveznice", komentirao je Augustinović.

Komentirajte prvi

New Report

Close