Cijene američkih dionica najniže u tri mjeseca

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2023. u 22:00
Foto: Reuters

Tržište se i dalje prilagođava višim kamatnim stopama.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale, zaronivši na najniže razine u više od tri mjeseca, jer se ulagači plaše da će kamatne stope američke središnje banke ostati povišene dulje nego što su se nadali. Dow Jones skliznuo je 1,14 posto, na 33.618 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,47 posto, na 4273 boda, a Nasdaq indeks 1,57 posto, na 13.063 boda.

Pritom su sva tri indeksa zaronila na najniže razine u više od tri mjeseca. Posljedica je to procjena čelnika američke središnje banke da bi kamatne stope do kraja godine mogle dodatno porasti i da bi se mogle zadržati na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo. I dok to loše utječe na tržište dionica, prinosi na američke državne obveznice dosegnuli su nove najviše razine u 16 godina, pa obveznice postaju sve privlačnija investicija.

“Tržište se i dalje prilagođava višim kamatnim stopama. Kako bi kamate mogle ostati povišene dulje nego što se očekivalo, raste osjećaj da je tržište precijenjeno, da postojeće cjenovne razine nisu održive… i to je uplašilo kupce”, objašnjava Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial Network. Ulagače je zabrinulo i upozorenje agencije Moody’s da bi zatvaranje državnih službi, premda privremeno, loše utjecalo na gospodarstvo i kreditni rejting SAD-a.

Naime, ako Kongres ne osigura sredstva za fiskalnu godinu koja počinje 1. listopada, rad državnih službi bio bi zaustavljen, a stotine tisuća zaposlenika privremeno bi ostalo bez posla i bez plaće. Ulagači su oprezni i uoči objave nekoliko važnih izvješća, među ostalim, o inflaciji, proizvodnji i bruto domaćem proizvodu (BDP) u SAD-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close