Ovako će se “gasiti” burzovna panika

Autor: Tomislav Pili , 17. listopad 2019. u 06:55
Financijaši se pribojavaju da bi nesigurnost mogla pogoditi burze znatno prije 31. listopada/REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson najavio je da će izvesti Ujedinjeno Kraljevstvo iz Europske unije 31. listopada, sa ili bez dogovora o odnosima nakon razdruživanja.

Skupina europskih država predvođenih Njemačkom namjerava iskoristiti pravo na zabranu trgovine na burzama kako bi ublažila potencijalnu paniku na financijskim tržištima u slučaju "tvrdog Brexita". Ta je mjera posljednji puta uvedena 2008. tijekom financijske krize.

Privremena suspenzija
Kako piše Reuters pozivajući se na upućene izvore, njemačka vlada, zajedno s talijanskom i nizozemskom, u slučaju potonuća cijena dionica nakon izlaska Velike Britanije bez dogovora namjerava zabraniti kratku prodaju, odnosno burzovno trgovanje u kojem se zarada ostvaruje na padu cijena vrijednosnica.

S obzirom da je Frankfurtska burza jedna od najvećih i najznačajnijih u Europi, financijski regulator BaFin vjerojatno će izdvojiti dionice kompanija koje su posebno osjetljive na ekonomske posljedice Brexita bez dogovora, pojašnjavaju upućeni izvori.

Kratka prodaja tih dionica bila bi privremeno suspendirana. Podsjetimo, tijekom financijske krize BaFin je suspendirao kratku prodaju dionica banaka. Nizozemski regulator AFM također namjerava uvesti slične mjere, potvrdio je glasnogovornik te institucije.

Talijanski CONSOB suspendirat će kratku prodaju u slučaju da "ekstremna volatilnost" na burzi ugrozi financijsku stabilnost zemlje. Europsko zakonodavstvo dopušta nacionalnim regulatorima uvođenje takvih zabrana. Kako pojašnjavaju iz europskog nadzornog tijela za tržišta kapitala ESMA, nacionalni regulatori moraju ih u tom slučaju izvijestiti o tome. 

Zakon kao prepreka
Podsjetimo, britanski premijer Boris Johnson najavio je da će izvesti Ujedinjeno Kraljevstvo iz Europske unije 31. listopada, sa ili bez dogovora o odnosima nakon razdruživanja.

U slučaju potonjeg slučaja nije jasno kako Johnson namjerava zaobići zakon izglasan u parlamentu koji zabranjuje Brexit bez dogovora. A on se pokušava postići ovoga tjedna. No, financijaši se pribojavaju da bi nesigurnost oko Brexita mogla pogoditi burze znatno prije posljednjeg dana listopada.

Komentirajte prvi

New Report

Close