Britanska vlada najavila veliku liberalizaciju izlaska na Londonsku burzu

Autor: Tomislav Pili , 03. ožujak 2021. u 22:00
Londonska burza suočava se sa snažnom konkurencijom burzi u Amsterdamu i New Yorku/REUTERS

Zadržavanje kontrole osnivača nakon uvrštenja, niži udjel slobodnih dionica i jednostavniji prospekt glavne su preporuke izvješća.

Velika Britanija značajno će ublažiti regulativu prilikom uvrštenja na Londonsku burzu, najavio je ministar financija Rishi Sunak nakon što je izvješće koje je naručila vlada pokazalo da je brexit uhvatio financijski sektor “na krivoj nozi”.

Otkako je Ujedinjeno Kraljevstvo 31. prosinca službeno i potpuno napustilo Europsku uniju, Londonska burza suočava se sa snažnom konkurencijom Euronexta iz Amsterdama s jedne strane te američkih tržišta, Nasdaqa i Njujorške burze, s druge strane.

Kako bi održala globalnu konkurentnost financijskog sektora nakon brexita, vlada je u studenom naručila studiju postojeće regulative uvrštenja na Londonskoj burzi.

Indeks ‘stare ekonomije’

Izrada izvješća povjerena je skupini predvođenoj nekadašnjim europskim povjerenikom Jonathanom Hillom, a rezultati su predstavljeni jučer. Hill je izjavio kako sastav indeksa Londonske burze FTSE jasno pokazuje da su u Londonu uglavnom uvršteni predstavnici “stare ekonomije”, a ne gospodarstva budućnosti.

Kako bi se britanskom tržištu kapitala omogućilo snažnije konkuriranje New Yorku, izvješće predlaže da se osnivačima kompanija omogući uvrštenje, a da pri tome i dalje zadrže značajnu kontrolu nad kompanijama.

15

posto trebao bi iznositi minimalni free float, umjesto sadašnjih 25 posto

Hill preporuča omogućavanje uvrštenja više rodova dionica što bi osnivačima omogućilo povlaštena prava na donošenje odluka u petogodišnjem razdoblju. Udruge malih dioničara upozoravaju kako bi ta odredba bila protivna principu “jedna dionica, jedan glas”.

K tome, izvješće preporuča da se odredba o minimalnom udjelu slobodnih dionica (free float) smanji sa 25 na 15 posto.

Liberalizacija i za SPAC-ove

Hill također smatra da bi trebalo liberalizirati pravila uvrštenja posebnih tvrtki za akvizicije (SPAC) s obzirom da je broj njihovih uvrštenja u New Yorku u zadnjih godinu dana snažno skočio.

K tome, i Amsterdamska burza privukla je nedavno nekoliko takvih tvrtki. Prospekt izdanja također bi trebao biti maksimalno pojednostavljen kako bi uvrštenje bilo jednostavnije i brže, ističe Hillovo izvješće.

David Schwimmer, izvršni direktor Londonske burze, komentirao je kako je nastavak evolucije britanske regulative uvrštenja ključ pružanja fleksibilnosti kompanijama koje žele uvrstiti dionice u Londonu uz istovremeno održavanje visokih standarda korporativnog upravljanja.

No, menadžeri investicijskih fondova i šefovi kompanija upozoravaju kako će ublažavanje pravila uvrštenja erodirati razinu korporativnog upravljanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close