Najveća naftna i jedna od najvrjednijih kompanija na svijetu još neće na burzu

Autor: Tomislav Pili , 26. kolovoz 2018. u 10:18
Naftna kompanija trebala je biti vrednovana na nevjerojatnih dva bilijuna dolara/REUTERS

Ministar energetike Khalid al-Falih tvrdi da će se vlada odlučiti za IPO kada ‘uvjeti budu optimalni’.

Od izlaska saudijske naftne kompanije Aramco na burzu najvjerojatnije neće biti ništa još neko vrijeme, iako saudijska vlada tvrdi kako nije odustala od potencijalno najveće inicijalne javne ponude (IPO) u povijesti. Vlada u Rijadu u četvrtak je zanijekala medijske napise da je napustila planove izlistavanja dionica Aramca na tamošnjoj burzi, te još jednoj velikoj svjetskoj burzi. 

U fokusu strateški udjel 
Khalid al-Falih, saudijski ministar energetike, industrije i rudnih resursa te predsjednik Aramca u priopćenju je naveo kako je vlada i dalje posvećena IPO-u Aramca u vrijeme koje će ona izabrati i kada uvjeti budu optimalni. "Taj izlazak ovisit će o cijelom nizu faktora, uključujući povoljne tržišne uvjete te akvizicije u području istraživanja i proizvodnje nafte koje će kompanija realizirati u idućih nekoliko mjeseci", dodao je al-Falih, a prenosi CNBC.

 

5 posto

dionica planiralo se prodati na dvije burze

Drugim riječima, Aramco na burzu još neće, a kad će, ne zna se.  Ministrovu reakciju izazvali su napisi Reutersa koji se poziva na upućene izvore, a koji tvrde da je vlada "zamrznula" planove uvrštenja Aramca te kako je sada u fokusu stjecanje "strateškog udjela" u petrokemijskom proizvođaču Saudi Basic Industries. "Odluka o suspendiranju IPO-a donijeta je još prije nekog vremena, ali je nitko nije mogao otkriti, pa se prvo išlo na kašnjenje, a zatim na suspenziju", izjavio je Reutersov izvor upućen u planove o IPO-u.

Podsjetimo, uvrštenje Aramca na burzu ključni je dio plana ekonomske preobrazbe Saudijske Arabije koju je prije nekoliko godina predstavio prijestolonasljednik, princ Mohammed bin Salman. Princ je 2016. najavio kako će se privatizirati putem burze pet posto dionica Aramca, a IPO je trebao vrednovati cijelu kompaniju na nevjerojatnih dva bilijuna dolara. Međutim, nekoliko je stručnjaka za naftnu industriju sumnjičavo vrtilo glavama na toliki iznos vrednovanja.

Savjetnici 'u mirovanju'
Unatoč tome, veliki globalni financijski centri, poput Londona, New Yorka i Hong Konga, krenuli su u utrku za domaćinstvo inozemnog dijela tog mega uvrštenja. Prava mala vojska bankara i odvjetnika počela je ogorčenu bitku za privlačenje Aramcova uvrštenja smatrajući da će tako osigurati i dolazak drugih saudijskih kompanija planiranih za privatizaciju.

Prema ranijim medijskim napisima, velike svjetske investicijske banke JPMorgan, Morgan Stanley i HSBC radile su na tom projektu kao globalni koordinatori, boutique investicijske banke Moelis & Co i Evercore angažirane su kao neovisni savjetnici dok je odvjetnička kuća White & Case dobila posao pravnog savjetnika. Prema navodima izvora, savjetnici su stavljeni "u mirovanje".

Za plaćanje njihovih usluga Aramco je imao proračun do kraja lipnja, a koji nije obnovljen. "IPO nije službeno otkazan, ali je vjerojatnost da ga neće biti veća nego da će ga biti", izjavio je drugi izvor. Analitičari smatraju da Saudijcima prodaja Aramca više nije bitna zbog oporavka cijena nafte kojim su malo ublažene proračunske muke te države, dodaje CNBC.

Komentirajte prvi

New Report

Close