Porezna uprava provodi pojačani nadzor ugostitelja: Kod 49 posto njih nađene su nepravilnosti

Autor: Poslovni.hr , 26. svibanj 2022. u 11:22
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Kod poreznih obveznika kod kojih je utvrđena pojavnost netočnog vođenja poslovnih knjiga, pokrenuti su zakonom propisani postupci procjene porezne osnovice, objašnjavaju iz Porezne.

Porezna uprava provodi pojačani nadzor nad ugostiteljima. Radi li se o redovnom ili izvanrednom nadzoru te kakve su nepravilosti utvrđene u radu dijela ugostitelja.

Iz Porezne uprave za N1 pojasnili su da su ovlašteni službenici Porezne uprave proveli pojačane nadzore fiskalizacije u razdoblju od 1.7. do 31.8.2021. godine na cijelom području Republike Hrvatske, a posebno na jadranskoj obali, otocima i na području Grada Zagreba.

Kako pojašnjavaju, nadzorne aktivnosti su provedene ciljano, na temelju prethodno provedene analize rizika. Primjenom suvremenih metoda i IT sustava fiskalizacije obavljala se provjera izdavanja i evidentiranja računa u realnom vremenu. Cilj nadzornih aktivnosti bio je otkrivanje poreznih obveznika koji evidentno i sustavno krše porezne propise te zaštita i omogućavanje nesmetanog poslovanja urednim poreznim obveznicima, piše N1.

Navode da su proveli dvije vrste aktivnosti: porezni nadzor izdavanja i evidentiranja računa (nadzor fiskalizacije na određeni dan) od čega su nepravilnosti utvrđene kod 49% poreznih obveznika i porezni nadzor praćenja izdavanja i evidentiranja računa (snimanje prometa).

Koji su rezultati nadzora?

Izvijesti li su i o rezultatima nadzora:

“Kod poreznih obveznika kod kojih je provedeno snimanje prometa i nadzori fiskalizacije na određeni dan za srpanj 2021. godine je utvrđeno povećanje prometa od 18% u odnosu na srpanj 2019. godine te 36% za kolovoz 2021. godine u odnosu za kolovoz 2019. godine.

Istovremeno kod poreznih obveznika kod kojih nisu provedene nadzorne aktivnosti utvrđeno je smanjenje prometa u iznosu od 7% u odnosu na srpanj 2019. godine te povećanje od svega 5% za kolovoz 2021. godine u odnosu na kolovoz 2019. godine.

Porezna uprava je direktno kroz provedeno snimanje prometa i nadzore fiskalizacije nadzirala 35% fiskaliziranog prometa u iznosu 1.809.901.595,00 kn od ukupno fiskaliziranog prometa u djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića u iznosu 5.104.411.357,07 kn”, pojašnjavaju.

Nadalje, tvrde da je Porezna uprava s obzirom na navedene podatke nastavila s provođenjem redovnih nadzornih aktivnosti kod predmetnih poreznih obveznika tražeći dodatnu dokumentaciju o ulazu/izlazu robe, normativima, cjenicima i sl. Tako je utvrđeno da su pojedini porezni obveznici evidentirali ulazne račune o nabavci robe (koristili pravo na odbitak ulaznog PDV-a) međutim nisu izdavali račune za sve obavljene usluge, a što je direktno utjecalo na značajno nižu operativnu maržu u nekim slučajevima nižu od marži ostvarenih u veleprodaji, čime su značajno smanjili prihode/primitke odnosno svoju obvezu PDV-a.

Kod poreznih obveznika kod kojih je utvrđena pojavnost netočnog vođenja poslovnih knjiga, pokrenuti su zakonom propisani postupci procjene porezne osnovice, objašnjavaju iz Porezne.

Napominju da novoutvrđene porezne obveze u spomenutim postupcima porezni obveznik može priznati i podnijeti zahtjev za sklapanje porezne nagodbe u kojem slučaju će biti oslobođen plaćanja dijela kamata ili može osporavati utvrđene obveze koristeći redovne pravne lijekove prigovor odnosno žalbu.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Za prekasno  /4 + 2 dana kašnjenja /  kroz praznike…3 fiskalizirana računa u ukupnoj vrijednosti 63,00  kune  kažnjeni smo  s 12.000 kuna kazne i to odmah –  po prigovoru..

prisilnom naplatom -O D MA H ! Odgovorna osoba 800,00  odmah skinuto s tekućeg računa !

 

Vidite – kako se boje za svoja radna mjesta …kad MARIĆ  zaurla, / a mrze ga svi .-tako su rekli/  odmah idu na teren !!!

Marić  Vam je jako, jako podvojena  ličnost..pred novinarima bubica, lumen, heroj po skoro…. uz svoje suradnike na ministarstvu –  odgovorna osoba za propast hrvatske ekonomije , bijeg mladih  u inozemstvo i glad umirovljenika…

Vele u poreznoj upravi  xy ..da im šalje takve dopise da se  tresu od straha, i da zahtijeva  da se ubere što više svega ,na  SVE NAČINE…a  ljudi su već ionako u kolapsu..

Naši na sjeveru  ga slušaju.-…Dalmacija ga ne jebe pol posto…pa vidite , da neposluh i

zakašnjele  mjere kontrole – do njih ne dolaze …ignoriraju ga koliko god im to savjest dopušta….i RADE ISPRAVNO!..Jer je fakat ….PRETJERAO  GADNO…

Kakvo je stanje kod auto-mehaničara, frizera i sličnih obrtnika. Zna li se što?

New Report

Close