Erdogana napustio zadnji ekonomski glas razuma

Autor: Tomislav Pili , 02. prosinac 2021. u 22:00
Predsjednik Recep Tayyip Erdogan prihvatio je ostavku ministra financija L. Elvana/Reuters

Nebati je tri godine bio zamjenik ministra financija i blizak je Erdoganovu zetu, Beratu Albayraku koji je bio ministar financija od 2018. do studenog prošle godine.

Tursku vladu napustio je i posljednji predstavnik drugačijeg ekonomskog mišljenja od onog kojeg zastupa predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Kako prenose agencije, ministar financija Lutfi Elvan podnio je ostavku. Na njegovo mjesto već je imenovan Nurredin Nebati, Erdoganu lojalni dužnosnik koji je prošloga tjedna javno stao u obranu njegove politike smanjenja kamatnih stopa unatoč rastućoj inflaciji.

Nebati je tri godine bio zamjenik ministra financija i blizak je Erdoganovu zetu, Beratu Albayraku koji je bio ministar financija od 2018. do studenog prošle godine.

Turska lira izgubila je 40 posto vrijednosti od početka rujna nakon što je Erdogan – dugogodišnji zagovornik niskih kamatnih stopa – počeo vršiti dodatni pritisak na središnju banku da smanji stope.

Ključna kamatna stopa pala je na 15 posto unatoč stopi inflacije od 20 posto. Takvu politiku kritiziraju brojni ekonomisti tvrdeći da Erdoganov režim riskira hiperinflaciju i financijsku nestabilnost Turske.

Lutfi Elvan je pak javno tvrdio kako vlada treba pokušati sniziti inflaciju i održati stabilnost lire.

Elvanova ostavka došla je nakon što je središnja banka objavila povratak kontroverznoj politici interveniranja na deviznom tržištu, unatoč smanjenim deviznim rezervama.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sada je Turska jeftina.

New Report

Close