Lauc: Ako cijepimo još 20 posto populacije, uz preboljele, ova epidemija je sigurno gotova

Autor: Poslovni.hr , 11. ožujak 2021. u 08:32
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ovaj virus nije toliko strašan da ga moramo eliminirati, rekao je Lauc.

Ovaj rast ne prati broj hospitaliziranih ljudi, rekao je član Znanstvenog savjeta Gordan Lauc.

“Kada uz 40 posto onih koji su preboljeli Covid, cijepimo još 20 posto populacije, ova epidemija je sigurno gotova”, tako je govorio znanstvenik Gordan Lauc.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo napravio je serološka istraživanja na gotovo 1500 ljudi. “25% osoba u Hrvatskoj je došlo u kontakt s virusom, a negdje oko 20% ili nešto manje od 20% ima neutralizacijska antitijela. Skupa s cijepljenjem bi mi to ljeta mogli sasvim sigurno doseći više do 50% imunih osoba u Hrvatskoj”, rekao je danas ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Te rezultate za RTL je prokomentirao Gordan Lauc.

“Izgleda da su dobili gotovo identične rezultate koje smo dobili i mi, što uopće ne čudi. Gledali smo istu populaciju i to smo i očekivali”, rekao je član Vladina Znanstvenog savjeta Gordan Lauc.

O imunitetu krda

Odgovorio je i na pitanje što to znači u odnosu na onu izjavu koju ste rekli na Znanstvenom savjetu da je 40 posto preboljelo koronavirus.

“Ljudi koji imaju protutijela su samo dio onih koji su oboljeli. Ja sam rekao oko 40, moglo je biti 35 ili 45 prema ovoj brojci HZJZ-a s tim da treba vidjeti jesu li to odrasli”, kaže Lauc.

“Imunitet krda nikad nije i ne treba biti cilj. Ovaj virus nije toliko strašan da ga moramo eliminirati. Moramo zaštiti rizične skupine”, kazao je Lauc i odgovorio na pitanje što očekuje u iduća dva tjedna.

“Ovaj rast ne prati broj hospitaliziranih ljudi, broj onih koji završavaju u bolnicama je sporiji, iako imamo blagi rast broja slučajeva – nećemo imati toliki porast bolesnih i umrlih”, zaključio je Lauc.

Komentirajte prvi

New Report

Close