Strogo ograničeno zadržavanje vani: Imamo 206 oboljelih što je za 78 više u posljednja 24 sata

Autor: Tina Lakić , 21. ožujak 2020. u 15:37
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska danas bilježi najveći rast oboljelih u jednom danu od kada je zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom u našoj državi. Stoga su uvedeno dodatne mjere. Policije rastjeruje neposlušne koji se ne drže propisane mjere strogo ograničenog zadržavanja na javnim prostorima, ukinuti su javni gradski prijevoz i međugradski prijevoz…

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je Hrvatska što se tiče zaraze koronavirusom u uzlaznoj putanji.

“Imamo 206 oboljelih što je za 78 više u posljednja 24 sata. Od jutros je to 38 novih slučajeva”, rekao je Beroš. Krunoslav Capak kazao je da je 12 liječnika zaraženo, a Beroš dodao da i dalje imamo dovoljno liječnika.

“To je gotovo dvije trećine više od onog broja kojeg smo imali prije 24 sata, krivulja nam je brzo krenula uzlaznim putem i koliko će ta uzlazna putanja biti strma ovisi samo o našem ponašanju i koliko ćemo se držati svih uputa i propisanih mjera”, rekao je Beroš.

“U samoizolaciju moraju ići oni koji su kontakti oboljelih ili oni koji dolaze iz zemalja u kojima je zaraza”, rekao je Bernard Kaić. S vremenom će se možda pokazati da je u Hrvatskoj veliki rizik, zato je važno distancirati se od svih, pojasnio je Kaić.

Alemka Markotić rekla je da nema novih bilesnika na respiratorima, osim postojeće tri.

“Ali imamo nekoliko kandidata, nadamo se da neće do toga doći. Isto tako ovo je veliki grad, milijunski, ne mogu svi biti pregledani u Zaraznoj. Još jednom molim one s blagim simptomima da ne dolaze u Zaraznu”, poručila je Markotić.

Upute će građani dobivati i SMS porukama

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se ukida javni gradski promet. Što se tiče tramvajskog prometa on se u potpunosti ukida na mjesec dana, autobusi će se dezinficirati.

“Vidjet će se i koje su djelatnosti nužne, tako da će u autobuse moći ući samo oni koji su nužni da život funkcionira. Drugima neće biti dopušten ulaz u autobuse. Molim da se pomirite s tom činjenicom”, rekao je Božinović.

“Danas su inspektori zatvorili 8 ili 6 kafića. To je nečuveno”, rekao je Božinović.

Božinović je naveo da će sms porukama građanima stizati upute o tome kako se ponašati.

“Policija koristi ovlasti koje ima, da udaljava ljude s javnih površina. To rade megafonom i zvučnim i svjetlosnim signalima. Ako se ne postigne cilj policija će upotrijebiti i druge ovlasti, to znači kazne od 5 do 10 tisuća kuna”, rekao je Božinović te najavio da će u skladu s najvljenim zahlađenjemu uskoro izdati upute za ponašanje građana u zatvorenim prostorima.

Podsjetimo, Stožer civilne zaštite donio je u subotu Odluku o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama, trgovima i drugim javnim mjestima nakon čega je policija počela pozivati građane da idu kućama.

Odluku usmjerenu na strogo ograničavanje okupljanja na javnim mjestima, potpisao je u subotu voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Mjera će se primjenjivati sljedećih 30 dana, a odnosi se na ulice, trgove, rive, parkove i sve ostale javne površine na kojima se može istovremeno kretati i zadržavati veći broj osoba.

U Hrvatskoj je u subotu prijepodne bilo 168 oboljelih od koronavirusa, što je 40 više nego jučer, a Nacionalni stožer donio je odluku i o prekidu javnog prometa kako bi se spriječio porast broja zaraženih.

Ukidaju se međugradske linije za vlakove i autobuse, a na otoke će moći samo njihovi stanovnici.

Komentirajte prvi

New Report

Close