‘Kineski Facebook’ kupit će glazbu Lady Gage i Beatlesa

Autor: Tomislav Pili , 07. kolovoz 2019. u 22:00
Lady Gaga jedna je od izvođačica u portfelju Universal Music Groupa/REUTERS

Kineska kompanija od Vivendija će kupiti 10 posto udjela s opcijom kupnje još 10 posto, objavila je francuska tvrtka.

Kineski tehnološki div Tencent – poznatiji kao "kineski Facebook" – pregovara o kupnji petine udjela u najvećem glazbenom nakladniku na svijetu koji, među ostalima, drži prava na glazbu Beatlesa, Lady Gage i Ariane Grande. Kako piše Reuters, Tencent o kupnji udjela pregovara s francuskom kompanijom Vivendi u vlasništvu milijardera Vincenta Bollorea.

Vodeći u svijetu
Transakcija bi mogla vrednovati Universal Music Group (UMG) na 30 milijardi eura. Vivendi je objavio kako će Tencent prvo kupiti 10 posto udjela u Universalu, vodećoj glazbenoj etiketi u svijetu, ispred Sony Music Entertainmenta i Warner Musica. Kineska kompanija – koja drži udjele u najpopularnijim svjetskim servisima za streaming glazbe, poput švedskog Spotifyja, indijske Gaane, a posjeduje i azijsku streaming aplikaciju Joox, – imat će opciju kupnje dodatnih 10 posto udjela.

Financijski interes u ovoj kupnji sasvim je jasan, ako se znaju procjene rasta prihoda od streaminga glazbe. Procjene britanske tvrtke Midea Predicts govore da će do 2026. globalna zarada od streaminga glazbe iznositi 45,3 milijarde dolara, dvostruko više nego 2018. godine. Vivendi je u priopćenju dodao i kako obje kompanije "razmatraju područja strateške komercijalne suradnje", što je potaknulo pitanja među analitičarima kolikog bi opsega ta suradnja mogla biti.

 

30 mlrd.

eura bit će vrednovan Universal u ovoj transakciji

Valja spomenuti kako su Universalovi konkurenti, Sony i Warner Music, dioničari Tencentove glazbene podružnice TME. Ulazak Tencenta u vlasničku strukturu mogao bi povećati Universalovu prisutnost na kineskom tržištu i ojačati partnerstvo sklopljeno prije dvije godine kojim je kineska kompanija dobila licence za distribuciju glazbe na svojim platformama.

Tencentoma glazbena podružnica također posjeduje i ekskluzivno pravo  distribucije glazbe Universalovih izvođača i drugim kineskim pružateljima glazbenih usluga. Prema mišljenju analitičara tvrtke MIDiA, Marka Mulligana, čini se da ovom transakcijom Tencent dijelom odgovara na usporavanje rasta na domaćem tržištu, a dodaje kako će transakcija ojačati investicije kompanije kako u glazbenu distribuciju, tako i u glazbena prava.  

Snažna konkurencija
Tencent se na domaćem tržište suočava sa sve snažnijom konkurencijom kompanije ByteDance i njezinih popularnih društvenih medija, glazbenih internetskih stranica i platformi za dijeljenje videa. Za razliku od zapadnih konkurenata, poput Spotifyja, Tencent Musicu tek vrlo mali dio prihoda čini pretplata na glazbeni servis jer glavninu zarade crpi iz usluga popularnih u Kini, kao što su karaoke uživo i streaming.

S druge strane, Universal i dalje generira glavninu prihoda sa sjevernoameričkog i europskog tržišta koje zajedno čine tri četvrtine prodaje glazbenih prava, prema rezultatima za prvo polugodište ove godine. S druge strane, azijsko tržište sudjeluje s tek 14 posto u Universalovim prihodima. Međutim, sa 35 posto povećanja prihodi od prodaje glazbenih prava u Aziji rastu dvostruko brže nego u Europi gdje je zabilježena stopa od 14 posto. Spomenimo da je krajem prvog tromjesečja Tencent Music imao 654 milijuna aktivnih korisnika, a Spotify je krajem lipnja dohvatio 232 milijuna korisnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close