Doznajte tko i kako može ostvariti dokup mirovine

Autor: Poslovni.hr , 23. listopad 2018. u 08:30
Foto: Getty Images

Početkom mjeseca o dokupu je govorio i resorni ministar Marko Pavić.

Među čestim pitanjima vezanima uz mirovinsku reformu jest i ono o dokupu mirovine. Dokup staža je zabranjen prije 20-ak godina.

Dokup mirovine moguć je samo za ljude koji odu u prijevremenu mirovinu i njime se dokupljuje iznos koji se gubi penalizacijom. Hrvatska ima zakon o dokupu mirovine, ali tim se poslom zasad nitko ne bavi, resorno ministarstvo prvo je govorilo da će HZMO osnovati društvo za dokup mirovine, ali su se kasnije predomislili.

Mirovinu bi trebale dokupljivati tvrtke koje otpuštaju ljude pet godina prije starosne mirovine, sindikati su skloni toj mogućnosti, ali poslodavci nisu.

Individualni dokup mirovine je besmislen, no postoji nešto što se zove produljeno osiguranje za ljude koji kraće vrijeme ostaju bez posla. Ako vam se između jednog i drugog posla pojavi rupa, možete se javiti u HZMO i sami sebi uplatiti doprinose, oko 800 kuna mjesečno. To je, dakako, rješenje za ljude koji imaju novca, piše Večernji list u dossieru 'Mirovine'.

Početkom mjeseca o dokupu je govorio i resorni ministar Marko Pavić.

"Država svakako ne ulazi u taj posao, intencija osnivanja mirovinskog osiguravajućeg društva pod Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje je isplata mirovina iz 2. stupa. U zakonskom prijedlogu bila je to samo jedna od mogućnosti, ali u konačnom prijedlogu je neće biti", izjavio je 4. listopada Pavić novinarima pred Banskim dvorima.

Cilj mirovinske reforme je održivost mirovinskog sustava i povećanje mirovina, a s osnivanjem državnog mirovinskog osiguravajućeg društva smatramo da država može kvalitetnije, bolje i efikasnije raditi taj posao, rekao je Pavić.

Na pitanje je li u daljnjim razgovorima sa sindikatima spreman na dodatno popuštanje u vezi penalizacije prijevremenog odlaska u mirovinu Pavić je poručio kako uvijek spreman za razgovor.

"Bit penalizacije je povezan i s mogućnošću rada umirovljenika, jer ne želimo da automatski svi idu u prijevremenu mirovinu i onda nastave raditi na istom radnom mjestu, no mi smo spremni opet sjesti sa sindikatima i poslodavcima i svim zainteresiranim stranama", kazao je Pavić.

Komentirajte prvi

New Report

Close